Відбулося перше засідання робочої групи із запровадження в Україні відсоткової філантропії 21 Травня 2013 19:58

Відбулося перше засідання робочої групи із запровадження в Україні відсоткової філантропії

Робоча версія Законопроекту про відсоткову філантропію

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій»

21 травня 2013 року в Києві у приміщенні Міського будинку вчителя відбулося перше засідання робочої групи із запровадження в Україні відсоткової філантропії. Захід організовано Асоціацією благодійників України спільно з Інститутом екуменічних студій УКУ у рамках конференції «Відмінності і повага».

Ініціативу створення такої робочої групи Асоціація благодійників України проголосила під час Форуму громадських рад та громадських організацій України у грудні 2012 року. «Я вважаю, що цей закон дуже потрібен, адже механізмів фінансування благодійної діяльності в Україні катастрофічно не вистачає», – підкреслив Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук.

Під час засідання було представлено робочу версію Законопроекту про відсоткову філантропію, розроблену львівським юристом Наталею Алєксєєвою. Вона розповіла про явище і механізм відсоткової філантропії, навела приклад країн Європи, де цей механізм успішно працює, аргументувала його користь як для громадських і благодійних організацій, так і для держави і суспільства в цілому, та окреслила шляхи його впровадження в Україні з урахуванням вимог чинного законодавства. Автор законопроекту відповіла на численні запитання присутніх щодо можливостей застосування механізму відсоткової філантропії у нашій країні.

Учасники робочої групи обговорили документ, внесли свої зауваження і пропозиції щодо його вдосконалення.

Координатором робочої групи обрано віце-президента Асоціації благодійників України Олександра Олійника. Учасники домовилися представити узгоджений громадськими і благодійними організаціями законопроект під час Екуменічного Соціального Тижня у Львові, який пройде у перший тиждень жовтня.

Суть відсоткової філантропії полягає в тому, що громадяни, сплачуючи податки, отримують право перерахувати певний відсоток на користь обраних ними неприбуткових організацій. Виникла відсоткова філантропія у Східній Європі – вперше вона була запроваджена у 1996 році в Угорщині. Ідея і механізм реалізації виявилися настільки вдалими, що до ініціативи приєдналися Словаччина, Польща, Литва і Румунія. Зараз норма очікує законодавчого закріплення в Чехії, Молдові, Швейцарії, Японії та розглядається в Македонії.

В Україну ідея відсоткової філантропії прийшла відносно недавно. Її привабливість була оцінена багатьма НДО, і в 2009 році відбулася презентація законопроекту щодо впровадження відсоткової філантропії в Україні, який мав на меті запровадити механізм трансферу – тобто, перерахування на користь неприбуткової організації – частини податку з доходів фізичних осіб, що не перевищує 2% суми сплаченого за звітний рік податку. Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді у 2010 році, але наразі він знятий з розгляду у зв’язку з прийняттям нового Податкового Кодексу.


Галерея (7 фото)

* Для перегляду клікніть на фото