Конференція Асоціації благодійників: 10 організацій прийнято, 4 виключені, Олександр Максимчук переобраний Президентом 29 Травня 2013 22:58

Конференція Асоціації благодійників: 10 організацій прийнято, 4 виключені, Олександр Максимчук переобраний Президентом

29 травня 2013 року в Києві у приміщенні Малої галереї НКММК «Мистецький арсенал» відбулася звітно-виборча Конференція Всеукраїнської благодійної організації «Асоціація благодійників України». На Конференції були присутні представники 28 членів асоціації – благодійних і громадських організацій, соціально відповідального бізнесу, приватні особи.

На початку Конференції були урочисто вручені Свідоцтва про членство представникам організацій, які вступили до лав Асоціації в останні місяці. Це Всеукраїнський Благодійний Фонд «Відродження життя в Україні», Громадська організація «Форум видавців», Львівська Благодійна організація «Фонд Ляни Новак «Велике серце», Благодійний Фонд «Пробіг під каштанами», Благодійна організація «Благодійний фонд «Батьківська земля», Міжнародна благодійна організація «Благодійний фонд Костянтина Кондакова», Благодійна організація «Благодійний фонд Руслана Голуба», Координаційна Рада студентського самоврядування Університету банківської справи Національного банку України, а також приватна особа, підприємець і меценат з Дніпропетровська Дмитро Піркл.

Центральною подією конференції став звіт Правління про діяльність Асоціації благодійників за період 2011-2013 роки, який представив Президент Асоціації Олександр Максимчук. Він коротко охарактеризував головні засади роботи Асоціації, нагадав склад керівних органів – Наглядової ради та Правління, а також представив фінансовий звіт за 2011, 2012 та 2013 рік (станом на кінець травня).

Розповідаючи про діяльність Асоціації, Олександр Максимчук зауважив, що програми і проекти, які вона реалізовує і підтримує, можна умовно поділити на власні і спільні, партнерські. Так, до партнерських належить «Київ – наше місто» – спільний проект Асоціації благодійників України і компанії «Імперіал Тобакко Юкрейн». Головна мета проекту – поповнення природно-заповідного фонду України, покращення матеріальної бази об’єктів історико-культурного призначення, впорядкування зон відпочинку киян.

Ще один партнерський проект – конкурс з написання статей про благодійність в українській Вікіпедії, який Асоціація реалізовує спільно з ГО «Вікімедіа Україна». Перший конкурс під назвою «Пишемо про благодійність» тривав з 12 грудня по 29 січня 2012 року, завдяки йому кількість статей на благодійну тематику в українській Вікіпедії зросла втричі. У другому півріччі 2013 року планується розпочати другий конкурс – «Благодійність в Україні».

Співпрацюючи з ГО «Український центр розвитку музейної справи», Асоціація підтримує благодійну діяльності музеїв: у рамках акції «Музейна подія року» вручає спеціальні призи і грошові премії музеям, провадять благочинну діяльність.

Ще один проект, який розпочинався за підтримки Асоціації, – це соціальний арт-проект «Кольори життя», мета якого – вдосконалити обстановку приміщень дитячих лікарень і пологових будинків України. Проект ініційований компанією «ЗІП». На перших етапах він проходив спільно з Асоціацією та видавництвом «Глоуберрі Букс». Сьогодні проект продовжується, він охопив уже п’ять медичних закладів України.

Олександр Максимчук зауважив, що Асоціація благодійників може також виступати як оператор коштів, спрямованих на надання цільової благодійної допомоги. Так, у 2012 році Асоціація стала партнером групи благодійників, які підтримали Всеукраїнську громадську організацію «Федерація хокею України». А у 2013 році Асоціація виступає оператором благодійних коштів на лікування за кордоном львів’янки Оксани Сенишин – дівчині необхідна пересадка легенів. Благодійник, який бажає залишитися анонімним, виділив 3 302 025 гривень на ці цілі.

Президент Асоціації розповів про головні власні проекти організації. Щороку у грудні, між Днем благодійника і Днем Святого Миколая, Асоціація проводить у Києві Національний конгрес «Благодійна Україна». У 2011 році формат конгресу передбачав публічну дискусію «Благодійність 2011: підсумки, тенденції, виклики», а також круглі столи, майстер-класи, публічні презентації найбільш ефективних благодійних проектів та ініціатив, які були реалізовані в Україні. У 2012 році формат трохи змінився. Організатори влаштували вільне спілкування за типом ТЕДх за участі 13 спікерів, які є авторитетними особистостями у сфері благодійності.

Ще один великий проект –Річний звіт про стан розвитку благодійності. Це один з найбільш актуальних та очікуваних проектів Асоціації благодійників України. Звіт готується на основі щорічного експертного опитування «Благодійність в Україні», в якому беруть участь експерти – фахівці у сферах благодійності, волонтерства, корпоративної соціальної відповідальності, відомі громадські діячі, журналісти, підприємці. Опитування проводиться за підтримки ІАЦ «Громадський простір». Звіт містить системний аналіз основних
подій, акцій і тенденцій розвитку благодійності в Україні.

І наймасштабніший проект Асоціації благодійників України – Національний конкурс «Благодійна Україна», заснований з метою відзначення кращих благодійників і підтримки найбільш ефективних благодійних ініціатив. Олександр Максимчук нагадав хронологію першого конкурсу, відзначив особливості його проведення, розповів про благодійний вечір, частиною якого стала церемонія нагородження переможців.

Делегати Конференції схвалили звіт Правління одностайно.

Під час Конференції була ухвалена й низка інших рішень.

Оскільки, згідно Статуту, повноваження Правління Асоціації тривають два роки, Конференція розглядала питання обрання Президента Асоціації та складу Правління. Делегати конференції одноголосно висловилися за переобрання Президентом Асоціації благодійників України Олександра Максимчука і затвердили Правління Асоціації у такому складі:

  • Олександр Максимчук – Президент
  • Олександр Олійник
  • Володимир Демчак
  • Ольга Вієру
  • Марина Антонова
  • Анжела Кузнєцова
  • Андрій Іонов

Окрім цього, з лав Асоціації виключено чотири організації – Всеукраїнський благодійний фонд «Дитячий світ», Благодійний фонд Начального Пластуна, Міжнародний благодійний фонд «Ліга українських меценатів» та Міжнародна благодійна організація «Інститут професійного фандрайзингу».

Також делегати Конференції затвердили деякі зміни та доповнення до Статуту Асоціації благодійників України.


Галерея (22 фото)

* Для перегляду клікніть на фото