«Експертне опитування «Благодійність в Україні – 2012» по суті є «зеленою книгою» української благодійності» – Олександр Максимчук 30 Травня 2013 14:54

«Експертне опитування «Благодійність в Україні – 2012» по суті є «зеленою книгою» української благодійності» – Олександр Максимчук

Експерти вважають, що динаміка рівня розвитку благодійності не змінилася у порівнянні з минулим роком, що створення «передвиборчих» благодійних фондів негативно впливає на розвиток доброчинності, а ЗМІ мало цікавляться подіями цієї сфери.

Про це свідчать представлені 29 травня 2013 року результати експертного опитування «Благодійність в Україні – 2012», що проводилося Асоціацією благодійників за підтримки Інформаційно-аналітичного центру «Громадський простір».

Опитування є частиною Другого Річного звіту про стан розвитку благодійності, який готує Асоціація благодійників. Воно проводилося протягом квітня-травня 2013 року, організатори залучили 57 експертів у сферах благодійності, волонтерства, корпоративної соціальної відповідальності, відомих громадських діячів, журналістів, підприємців, науковців.

Результати опитування представили керівники Асоціації благодійників України – Президент Олександр Максимчук і віце-президент, голова правління аналітичної агенції «Українська марка» Олександр Олійник.

Опитування «Благодійність в Україні – 2012» проводилося шляхом анкетування. Експертам пропонувалося дати відповіді на низку запитань щодо шляхів і перспектив розвитку благодійності, взаємовідносин між ЗМІ та благодійниками, інструментів здійснення доброчинної діяльності. Як і минулого року, експерти аналізували проблемні моменти функціонування благодійного сектору, а також визначали кращі благодійні проекти та акції, найактивніших у сфері благодійності публічних осіб, найбільш прозорі у своїй діяльності благодійні фонди.

Окрім результатів опитування, упорядники пропонують переліки найбільш яскравих подій у сфері благодійності, найефективніших благодійних програм і проектів, а також публічних осіб, які найактивніше особисто брали участь у благодійних акціях 2012 року. Ці переліки – кожен складається з 20 пунктів – були запропоновані експертам у рамках опитування «Благодійність в Україні – 2012».

Завершується документ переліком експертів, які взяли участь в опитуванні.

На презентації були присутні представники громадських і благодійних організацій, члени Асоціації благодійників України та експерти, що взяли участь в опитуванні.

«По суті, наше опитування є «зеленою книгою» української благодійності, – говорить Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. – «Зелені книги», практику яких запроваджено в ЄС, мають на меті ініціювати громадське обговорення та розпочати процес консультацій з тієї чи іншої тематики. «Зелені книги» стають основою для створення «білих книг», які вже містять висновки, узагальнені у формі практичних пропозицій. Наші колеги з Українського форуму благодійників деякий час тому ініціювали створення «білої книги» української благодійності, але поки що її не презентували. Сподіваюся, наше дослідження допоможе їм в цій роботі».

Учасники презентації обговорили результати опитування і висловили пропозиції щодо вдосконалення анкети.


Галерея (9 фото)

* Для перегляду клікніть на фото