У Києві нагородили кращих юних благодійників 2013 року 9 Квітня 2014 17:45

У Києві нагородили кращих юних благодійників 2013 року

Переможці VII Всеукраїнського конкурсу благодійних проектів «Добро починається з тебе»

9 квітня 2014 року в Києві у Міському будинку вчителя пройшов Національний форум «Добро починається з тебе». Під час форуму визначили і нагородили переможців VII Всеукраїнського конкурсу дитячих і молодіжних благодійних проектів «Добро починається з тебе».

Сьогодні діти часто стикаються з тим, що їх вчать одному, а життя демонструє зовсім інше, навіть протилежне. У нашому бурхливому світі доволі складно прищепити дітям стійкий моральний імунітет. Як навчити їх – саме навчити – бути добрими, людяними, як виховати їх справжніми людьми? Кожен заклад шукає свій шлях, будує свою власну виховну систему. Але педагоги переконані, що одним з найбільш дієвих методів є залучення дітей та молоді до благодійної діяльності.

Вже сім років поспіль у нашій країні проходить Всеукраїнський конкурс дитячих і молодіжних благодійних проектів «Добро починається з тебе», організатором якого є Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000». Конкурс добре знають і цінують в освітянському середовищі: діти із задоволенням займаються благодійною роботою, а педагоги розглядають «Добро» як засіб виховання моральності і життєвих орієнтирів. За сім років своїми добрими справами поділилися десятки тисяч дитячих і юнацьких колективів, реалізовано більш ніж 2 600 благодійних проектів.

Конкурс має річний цикл і складається з кількох етапів. Фінальні заходи традиційно відбуваються в Києві, у рамках Національного форуму «Добро починається з тебе». Переможці і лауреати конкурсу визначаються у двох вікових номінаціях – дитячі та юнацькі колективи. Проекти від дитячих колективів, у свою чергу, розподілені за напрямами – соціальні, культурологічні та екологічні. У кожній з цих чотирьох категорій визначаються переможці – володарі перших, других та третіх місць – і лауреати. Переможці отримують грошові винагороди: І місце – 3 тисячі гривень, ІІ місце – 2 тисячі гривень, ІІІ місце – 1 тисяча гривень.

Сьомий конкурс благодійних проектів «Добро починається з тебе» стартував 17 вересня 2013 року. На адресу організаторів надійшло 289 заявок з усіх областей України та Криму. У конкурсі взяли участь благодійні акції і проекти, повністю або частково реалізовані протягом 2013 року, у тому числі постійнодіючі та довготривалі програми, етапи реалізації яких співпадають з визначеними термінами.

До 25 січня 2014 року учасники конкурсу подавали підсумкові матеріали своїх благодійних проектів. Після цього розпочала роботу Національна конкурсна комісія, до якої увійшли 7 фахівців у сфері благодійності, волонтерства, виховної та громадської роботи. Конкурсна комісія вивчила усі заявки і визначила фіналістів – 24 благодійні проекти у чотирьох категоріях. Після цього автори й учасники проектів-фіналістів захищають свої роботи на форумі «Добро починається з тебе», а за результатами захисту визначаються переможці та лауреати конкурсу.

Цьогорічний форум зібрав близько 80 учасників. У першій його частині фіналісти презентували свої благодійні програми і проекти та відповіли на запитання членів конкурсної комісії. Конкурсанти та члени конкурсної комісії розділилися на дві секції, де відбулися паралельні презентації. Переможці були невідомі до останнього моменту, адже підсумкове засідання конкурсної комісії пройшло просто під час перерви.

Цього року, задля забезпечення більш прозорого та об’єктивного визначення результатів, організатори вирішили додатково запровадити систему самооцінювання. Кожному фіналісту видали листи оцінювання, аналогічні тим, за якими працюють члени конкурсної комісії, і запропонували взяти участь в оцінюванні проектів у своїй номінації. Таким чином, конкурсанти стали колективним членом конкурсної комісії у кожній номінації – вони слухали презентації своїх колег і виставляли їм місця, які були зведені і враховані у підсумковому оцінюванні.

Найочікуваніша подія – оголошення і нагородження переможців сьомого «Добра» – пройшла у другій частині форуму. Привітати і нагородити переможців організатори запросили керівників Фонду «Україна 3000» – Голову Наглядової ради Катерину Ющенко та Голову Правління Марину Антонову, Президента Асоціації благодійників України Олександра Максимчука, а також співголову конкурсної комісії Олену Шумську, керівника ресурсного центру Університету менеджменту освіти НАМН України.

Усі фіналісти отримали почесні дипломи, а володарі перших, других та третіх місць – сертифікати на відповідні грошові винагороди. Від Фонду «Україна 3000» усі фіналісти отримали аудіодиск «Мій Шевченко». Один з конкурсантів – володар третього місця у другій віковій номінації, благодійний фонд «Ти – Ангел» – додатково отримав грошову премію від Фонду Україна 3000» на реалізацію одного з проектів.

Свої дипломи фіналістам вже традиційно вручив Університет
менеджменту освіти, який вже багато років є партнером конкурсу і щороку вручає дипломи тим учасникам, які долучаються до конкурсу вперше. Цього року таких фіналістів було 12, дипломи їм вручила Олена Шумська.

Наприкінці церемонії організатори оголосили, що восьмому «Добру» – бути. Детальні умови наступного конкурсу «Добро починається з тебе», терміни та аплікаційні форми будуть оприлюднені додатково.

Джерео: МБФ «Україна 3000»