Благодійний проект «Митці-воїнам»: все лише починається! 24 Липня 2014 9:16

Благодійний проект «Митці-воїнам»: все лише починається!

Минулого тижня у Трускавці стартував благодійний проект «Митці-воїнам» в підтримку Національної гвардії України.

Десятки митців – з Трускавця, Дрогобича, Львова, Києва та інших міст України і навіть з-за кордону зголосилися надати свої роботи на продаж на аукціоні,  виручені кошти з якого будуть цільово скеровані на потреби бійців-резервістів (добровольців) Першого батальйону Національної гвардії України. В лавах цього батальйону, що важливо, – понад 20 хлопців-вихідців з Дрогобиччини, які спочатку захищали Україну в лавах сотень самооборони Майдану, а потім – у лавах Національної гвардії України

Кажемо «проект стартував» – бо аукціон у Трускавці є першим кроком до проведення запланованої всеукраїнської благодійної акції в підтримку гвардійців.

Цей крок, що пройшов на землі Івана Франка з ініціативи наших земляків, є така надія, переросте у потужний рух спільної взаємовиручки людей мистецтва та захисників країни.

І полеглих вшанувати, і живих підтримати…

Аукціон відбувався у п’ятницю, 18 липня. Саме цього дня на Дрогобиччину привезли тіла загиблих під Зеленопіллям новітніх героїв Ігоря Бориса та Мар’яна Дишла. Багатотисячна громада зустрічала та проводжала в останню путь своїх захисників. Водночас, небайдужі встигли і полеглих героїв вшанувати, і живих підтримати. Так, одразу з церкви на захід прибув народний депутат України Роман Ілик з командою. Вони придбали три картини, вкотре підтримавши фінансово таким чином українських захисників. Серед тих, хто придбав твори мистецтва – засновник «Твого радіо» Віктор Возняк, помічник депутата облради Михайла Задорожного, і багато інших.

З продажу картин вдалося зібрати 28 тисяч 920 грн. + 2 тис.455 грн були вийняті зі скриньки пожертв. Разом сукупно цього дня 1-го батальйону Нацгвардії (резервістів) вдалося назбирати 31 тис.375 грн.

Захід у Трускавці відбувся в теплій, про-мистецькій атмосфері. Мисткиня-координатор Тетяна Думан з любов’ю і вдячністю розповідала про кожну роботу і митця, який її пожертвував. Загалом, на аукціон було виставлено близько 80 картин та творів мистецтва. Ведучим заходу виступив дрогобичанин Андрій Альберда. Допомогу в організації надали Осип Буга, Микола Походжай, Віктор Возняк та багато інших небайдужих людей.

 «Щиро дякую усім митцям, котрі надали свої твори. Ваша пожертва виявилась не марною, а впродовж наступних етапів проекту стане ще більш цінною та оправданою. Окремо хочу подякувати Романові Ілику, Віктору Возняку, Михайлові Задорожному (на захід скерував свою помічницю),  котрі попри жорсткий графік знайшли можливість особисто або через заступників придбати ряд творів. Особливо вдячна за підтримку поціновувачам мистецтва із щирою громадянською позицією, котрі придбали картини подекуди, навіть, спеціально приїхавши на аукціон з інших міст. Велике спасибі також тим, хто допомагав з організацією – Миколі Походжаю та фірмі «Коло», Осипу Бузі, Віктору Возняку та ін», – поділилася враженнями співорганізатор заходу Тетяна Думан.

Приємно було бачити цього дня на заході бійців-нацгвардійців, які внаслідок ротації зараз перебувають вдома. Бойовий дух в усіх – на висоті. Настрій – на боротьбу і перемогу. Кажуть, добровільно стоятимуть за країну, мир і спокій кожного українця до кінця – до перемоги. І те, що відбуваються такі заходи, мета яких зібрати кошти і закупити бійцям необхідне спорядження – це дуже позитивний знак. Бо свідчить, що народ – згуртований, а отже перемога просто неминуча.

Попереду – Львів, Київ

Отож, проект «Митці-воїнам» лише розпочинається. У Трускавці фактично був лише старт. Днями виставка пожертвуваних митцями робіт відкриється у Львові. Там же відбудеться аналогічний аукціон. Відтак, виставка попрямує в Київ. Є також плани провести аналогічні заходи в інших містах країни, в тому числі й на Сході. Всі зібрані кошти чітко контролюватимуться, їх використання буде максимально прозорим, скеровуватиметься на забезпечення потреб військових – від ліків і амуніції  до необхідних військових автомобілів та ін.. Механізм використання коштів та контролю за цим процесом вже розробляється і узгоджується. Наразі усі зібрані кошти знаходяться на картковому рахунку одного із співорганізаторів заходу і вже найближчим часом будуть скеровані за належністю.

Важливо наголосити на тому, що зібрані кошти передусім направлятимуться на забезпечення потреб резервістів. Резервісти – це цивільні люди, які живуть таким же життям як і усі ми, хто не задіяний у воєнних діях. Але! «Якщо в країні мають місце воєнні дії чи стається надзвичайна ситуація – держава має право викликати нас на службу, – пояснює ініціатор проведення благодійної акції, боєць Нацгвардії Василь Масний. – Добровольці підписали відповідний контракт резервіста – офіцери на 5 років, солдати на 3 роки. Контракт зобов’язує нас в середньому від двох тижнів до місяця щороку в мирний час приїжджати на навчання чи перекваліфікацію. Якщо
щось стається – з уже названих випадків – нас можна використовувати до трьох місяців в рік»

 Коли є відчуття обов’язку…

Своїх «три місяці в рік» ці хлопці вже відслужили. Вони були першими добровольцями, які зголосилися брати зброю до рук та йти захищати країну. На них, фактично, відбувалося відпрацювання системи і методики ведення воєнних дій в зоні АТО. Вони перебували під Слов’янськом, на горі Карачун, несли службу на блокпостах Донеччини (Ямпіль, Красний Лиман та ін.).  Однак, навіть відслуживши своїх «три місяці в рік», хлопці сидіти вдома наміру не мають: як добровольці й надалі планують захищати країну. «Ми готові і будемо це робити!» – каже Василь Масний.  При чому, захищати та очищати країну мають намір і на Сході, і на місцях. За його словами, резервісти не розійдуться по домівках, не приступлять до спокійного мирного життя доки справа Майдану не буде доведена до кінця. «Захист України від агресора зовнішнього та очищення від окупанта внутрішнього – наш обов’язок перед країною і тими, хто поклав життя за неї», – каже він.

Відтак, започаткований благодійний проект – це як рука підтримки тим, хто зголосився захищати і змінювати Україну, доводити справу Майдану до кінця. І тому він обов’язково триватиме!

Джерело: Марія Кульчицька, Медіа Дрогобиччини