Автопоїзд Миру і Єднання 1 Серпня 2014 10:49

Автопоїзд Миру і Єднання

Соціальну акцію «Автопоїзд Миру і Єднання» ініціював Відділ соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату та благодійного фонду УГКЦ «Карітас України». До ідеї також долучилися представники Духовного управління мусульман України, Собору незалежних євангельських церков, лідер гурту «Гайдамаки» Ярема, письменник Віталій Капранов та інші. Планується низка заходів у кількох містах України, де за «круглими» столами, у спільній молитві й навіть на футбольному полі домінуватиме тема умов для життя переселенців зі сходу, а також процесу допомоги військовим та особливостей благодійної роботи.

«Призначення автопоїзду — скоординувати, допомогти, показати приклад, технологію, як це робиться, а також що і як можна зробити найефективніше для постраждалих. Найголовніше — це допомогти переселенцям соціалізуватись. Щоб людина не була постійним прохачем, а навіть у стані вимушеного переселення включалася у місцеве життя», — зазначив на презентації акції архиєпископ УПЦ КП Євстратій (Зоря).

Сьогодні Автопоїзд Миру і Єднання відвідає Херсон і Миколаїв. Тут відбудуться зустрічі учасників благодійного пробігу з місцевими працівниками соціальної сфери, влади, ЗМІ та зацікавленими особами. Організатори також везуть і матеріальну допомогу переселенцям: речі, одяг, їжу, медикаменти, інвалідні візки тощо. На зустрічах будуть і самі переселенці зі сходу України. Вони поділяться власним досвідом залишення зони АТО і облаштування на новому місці. Далі за планом — Одеса і Дніпропетровськ.

«Південь України — це перший тил, фактично прифронтова зона. Що буде завтра — невідомо. Я як херсонець завжди відчував брак підтримки з Києва. Під час подій у березні було відчуття, що ми одні. І велика заслуга мешканців Херсонщини, що вони на мітингах, на культурних заходах, на блокпостах не допустили таких подій, як на Донбасі. Нещодавно на одному із засідань РНБО я почув, що Херсонщина — одна з кращих по взаємодії з релігійними організаціями, по допомозі військовим і благодійному руху. Тому цим досвідом хочеться поділитися з іншими містами під час нашого Автопоїзду, — коментує «Дню» в.о. голови Відділу соціального служіння та благодійності УПЦ КП о. Сергій ДМИТРІЄВ. — І дуже приємно, що організація акції зустріла велику підтримку з боку місцевої влади. Україна побачить наш досвід, Херсон відчує, що його робота не була даремною, що про неї пишуть і беруть приклад. Нам треба укріпляти позиції. Поки не вибухають бомби, треба «стріляти» книжками, гітарами, пензлями. А ще ми маємо унікальну можливість показати свій край людям з інших регіонів. Колись на круглому столі «Дня» в Херсоні ми говорили, що люди мало подорожують, не знають свою країну. Господь так влаштував, що навіть у поганому треба бачити добро. Ми хочемо, щоб ті люди, які зараз вимушено знаходяться в інших областях, далеко від дому, могли ходити до музеїв, на виставки, до бібліотек. Переселенців треба знайомити з регіоном, а не закривати на базах. Коли вони повернуться додому, вони знатимуть, чим живе та ж Херсонщина. Що тут живуть патріоти, щирі священики, які готові завжди допомогти, просто відкриті люди. Христос там, де добро, милосердя і посмішка. І мир ми можемо досягнути таким шляхом».

Джерело: «День»