Запровадження відсоткової філантропії стало першим проектом, розглянутим Координаційною радою з питань суспільних законодавчих ініціатив 20 Жовтня 2014 16:34

Запровадження відсоткової філантропії стало першим проектом, розглянутим Координаційною радою з питань суспільних законодавчих ініціатив

Робоча версія проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій»

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій»

16 жовтня 2014 року відбулося установче засідання Координаційної ради з питань суспільних законодавчих ініціатив.

Координаційна рада утворена на початку жовтня 2014 року міністром Кабінету Міністрів України з метою врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики, програм соціально-економічного та культурного розвитку для модернізації українського суспільства, гармонізації суспільних відносин, формування сучасної конкурентоспроможної соціально орієнтованої економіки. До складу Координаційної ради увійшло 14 членів: 7 представників урядових і 7 – неурядових організацій. Серед членів Координаційної ради – голова Української торгово-промислової конфедерації, член Правління Асоціації благодійників України Володимир Демчак.

На першому засіданні Координаційної ради, у якому взяли участь Міністр Кабінету Міністрів України Остап Семерак, члени ради, експерти, були затверджені основні документи, які забезпечують її роботу, а також розглянута перша ініціатива. Нею став проект змін до Податкового кодексу щодо підтримки неприбуткових організацій – запровадження так званої відсоткової філантропії. Філософія законопроекту полягає у тому, що платник податку на доходи фізичних осіб має право певний відсоток свого ПДФ, який вже є сплачений до відповідного бюджету, переадресувати на рахунок неурядової організації, яка займається вирішенням суспільних проблем.

Ідея відсоткової філантропії вперше гучно зазвучала в Україні у 2009 році. Українські НДО, оцінивши її привабливість і результативність у країнах-сусідах, ініціювали підготовку відповідного законопроекту. Документ був зареєстрований у Верховній Раді у 2010 році, але, у зв’язку з прийняттям нового Податкового Кодексу, був знятий з розгляду.

У 2012 році Асоціація благодійників України вирішила знову порушити це питання. Виступаючи на Форумі громадських рад у грудні 2012 року, Президент Асоціації Олександр Максимчук заявив про створення робочої групи із запровадження в Україні відсоткової філантропії. Перше засідання робочої групи відбулося 21 травня 2013 року. На засіданні було представлено робочу версію проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій», який би регулював механізми відсоткової філантропії.

Робота групи триває. Свої зауваження і коментарі до робочої версії проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій» та пояснювальної записки до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій» можна надіслати на електронну адресу: [email protected].