Олександр Максимчук: Новий діагностичний центр у Львові вже сьогодні реалізовує благодійні програми за трьома напрямами 12 Листопада 2014 14:00

Олександр Максимчук: Новий діагностичний центр у Львові вже сьогодні реалізовує благодійні програми за трьома напрямами

Правило №1 успішного лікування – це правильна діагностика. За умови встановлення коректного діагнозу шанси пацієнта на одужання зростають до 90%. Це розуміють всі: і лікарі, і пацієнти, і благодійники, які, передаючи допомогу українським лікарням, все частіше роблять вибір на користь діагностичного обладнання.

В Україні сьогодні не так багато медичних закладів, де можна зробити діагностичні обстеження на надсучасному обладнанні та з висококласними лікарями. У листопаді 2014 року їх стало на один більше: у Львові на базі міської комунальної дитячої клінічної лікарні відкрився Медичний центр NOVO.

Урочиста церемонія відкриття центру відбулася 11 листопада 2014 року за участі Голови Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерини Ющенко, Голови Львівської обласної ради Петра Колодія, президента Асоціації педіатрів України, директора Інституту педіатрії, акушерства і гінекології Юрія Антипкіна, Президента Асоціації благодійників України Олександра Максимчука, головного лікаря Львівської міської комунальної дитячої клінічної лікарні Дмитра Квіта.

NOVO – це унікальний діагностичний центр, де пацієнти мають змогу пройти комплекс рекомендованих обстежень на обладнанні останнього покоління, аналогів якому в Західній Україні немає. Устаткування, встановлене у Центрі, навіть через 10 років експлуатації вважатиметься надсучасним. Це, зокрема, магнітно-резонансний томограф Optima MR450w GE Healthcare 1,5 тесла, 128 каналів, апертура (діаметр отвору) тунелю – 70 см; комп’ютерний томограф Toshiba Aquilion PRIME 4D на 160 зрізів (пошарові сканування) за хвилину; три ультразвукові сканери (два експертного класу з технологією 4D та портативний). Загальна вартість встановленої тут апаратури складає 50 мільйонів гривень. Фахівці Центру особливу увагу акцентують на безпеці пацієнтів і якості медичної допомоги.

Президент Асоціації благодійників Олександр Максимчук, який також є головою Наглядової ради Установи благодійного фонду «Центр медичних інновацій», що створила Медичний центр NOVO, більше за всіх знає, яким нелегким і тернистим був шлях від виникнення ідеї цього Центру до її втілення у життя. Задум відкрити сучасну медично-діагностичну установу народився у Благодійного фонду «Дитяча лікарня майбутнього». Після того, як держава у 2010 році зупинила створення Всеукраїнського центру охорони здоров’я матері і дитини в Києві, фонд постійно шукав шляхи, як використати набуті за ці роки знання і досвід. У 2013 році було прийнято рішення розпочати пілотний проект, у якому впроваджувались би найкращі сучасні медичні, управлінські, навчальні технології, на базі одного з дитячих медичних закладів України. У тісній співпраці з Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000», який реалізує всеукраїнську програму допомоги дитячим лікарням «Від лікарні до лікарні», шляхом конкурсного відбору була обрана Львівська міська комунальна дитяча клінічна лікарня.

Створення Центру тривало півтора роки. Було реконструйовано приміщення, поставлено обладнання. Суттєву допомогу надала Львівська обласна і міська влада. Співпраця з лікарнею відбувається на засадах державно-приватного партнерства. «Не подумайте, що цей Центр буде якоюсь окремою, замкненою на собі установою, – підкреслює Олександр Максимчук. – Він глибоко інтегрований у лікувальний цикл Львівської міської дитячої лікарні. На цьому обладнанні будуть проходити діагностику її найскладніші і термінові пацієнти».

Центр NOVO робить справжню революцію у сфері управління медичним закладом в Україні. Він є недержавною, неприбутковою установою і працюватиме за принципом благодійної організації. Такого раніше в Україні не було. Але за таким форматом працюють медичні установи у розвинених країнах світу – Сполучених Штатах Америки, Канаді, країнах Європи. «За кордоном значна кількість медичних центрів та лікарень є неприбутковими організаціями, – розповідає Олександр Максимчук. – Через це кошти, які вони отримують за надання медичних послуг, вони спрямовують на розвиток установи та доброчинні програми. Так само працюватиме і наш Центр. Ми маємо певний перелік послуг, оплата за які вноситиметься як благодійна пожертва. Ці гроші ми будемо спрямовувати на оплату праці наших лікарів, а також розвиток Центру і реалізацію благодійних програм».

За словами Олександра Максимчука, Центр NOVO вже сьогодні реалізовує благодійні програми за трьома напрямами. «Перший – це безкоштовне обстеження дітей, батьки яких загинули на Майдані або у ході АТО, – каже Президент Асоціації благодійників, – другий – безкоштовне обстеження важких пацієнтів дитячої лікарні, і третій – підвищення кваліфікації українських лікарів. Ми відкриті для співпраці з доброчинними організаціями та приватними благодійниками у реалізації програм і проектів у сфері медицини».

Олександр Максимчук наголошує, що Центр прийматиме на обстеження як дітей, так і дорослих пацієнтів.
«Встановлене тут обладнання дозволяє робити точну діагностику всіх ділянок організму людини, – каже він, – тому у перспективі ми зможемо допомагати лікарям при встановленні правильного діагнозу у складних випадках захворювань дорослих людей».

Олександр Максимчук ділиться і планами на майбутнє. «Сьогодні у Центрі працює МРТ, КТ, три УЗД, але кілька приміщень усе ще стоять порожні, – говорить він. – Ми постійно ведемо пошук партнерів і спонсорів. Ми хочемо, по-перше, залучити кошти на закупівлю сучасного мамографа, денситометра та інших апаратів, які дозволять розшити спектр діагностичних послуг. А по-друге – ми хочемо загалом розширити спектр послуг, який надаватиме Центр, включивши до них хірургію. Зараз ми маємо діагностичне обладнання, яке дозволить виявити можливі вади дитини в утробі матері, спостерігати їх і вжити належних заходів одразу після народження. Але ми хочемо встановити у Центрі апаратуру, яка дозволить робити операції ще не народженій дитинці. Тож ми зможемо не тільки виявити ваду, а й, по можливості, скоригувати її».

Центр NOVO буде не лише медичною, а й консультативно-дорадчою установою. На його базі будуть проводитися круглі столи, семінари, майстер-класи, лекції провідних українських і зарубіжних медиків. Цей процес уже розпочався: 24 жовтня, ще до відкриття Центру, тут пройшов круглий стіл «Практика державно­приватного партнерства у медичному закладі», в якому взяли участь головні лікарі та провідні фахівці медичних закладів Львова та області. За словами Олександра Максимчука, невдовзі на базі Центру пройде круглий стіл з тематики перинатології, у якому візьме участь визнаний фахівець з пренатальної діагностики, завідувач відділення медицини плоду столичної клініки «Надія» Олексій Соловйов.


Галерея (34 фото)

* Для перегляду клікніть на фото