За пісенними скарбами – на велосипедах: учасники гурту «Фолькнери» вирушають в унікальну етнографічну експедицію 1 Серпня 2011 13:22

За пісенними скарбами – на велосипедах: учасники гурту «Фолькнери» вирушають в унікальну етнографічну експедицію

Якщо скарби бувають не лише матеріальними, то для багатьох людей скарбом є пісня. Але справжній скарб – явище рідкісне. Справжній скарб захований глибоко. Його можна відшукати, лише приклавши зусилля.

Таким кредо озброїлися ініціатори культурного проекту «Двоколісні хроніки-2: Країна скарбів», відомі київські музиканти – учасники етно-гурту «Фолькнери». Вони вирішили завітати в найглибші, найвіддаленіші куточки України, щоб знайти там справжні скарби – рідкісні, первинні зразки українських пісень.

Особливість цієї експедиції, яку її організатори присвячують 20-річчю Незалежності України, – вона буде велосипедною. Три музиканти гурту «Фолькнери» – Володимир Муляр, Ірина Гаврилець та Юлія Совершенна – мають намір проїхати на велосипедах всю Україну із заходу на схід, з Ужгорода до Луганська, подолавши відстань у 2011 кілометрів.

«Країна скарбів – це земля по обидва боки Дніпра, яку населяють люди з багатющим культурним надбанням і найпрекраснішими піснями, – розповідають організатори проекту. – Знайти серед цих пісень рідкісні перлини, справжні дорогоцінності, деякі з яких майже забуті і трапляються лише в одиничних екземплярах, – мета трьох людей на велосипедах, які вирушають на пошуки через всю країну».

Стартує експедиція в Ужгороді 1 серпня 2011 року. Перед стартом її учасники поспілкувалися з представниками ЗМІ.

Проект «Двоколісні хроніки» народився у 2010 році. Його організатори мають на меті розвиток і популяризацію української культури, зокрема пісенного фольклору, та репрезентацію її в інших країнах світу. Ще одним своїм важливим завданням вони вважають поширення велосипедного туризму в Україні.

«Ми з Ірою подорожуємо давно, переважно велосипедами, – каже Володимир Муляр. – Але подорожувати просто так, задля відпочинку та споглядання пейзажів – в певний момент нам цього здалося замало. Тож ми вирішили робити це з певною метою – щось вивчати, досліджувати, досягати… І оскільки ми є музикантами, то й поєднали дві улюблені речі – велосипеди і музику».

Перша експедиція мала назву «Мармурове кільце». Рік тому учасники гурту «Фолькнери» здійснили велоподорож довжиною у 3300 кілометрів, маршрут якої пролягав з України до Туреччини через Румунію та Болгарію. Результат – фільм «Двоколісні хроніки: Мармурове кільце» та його презентації в багатьох містах України разом із виступами «Фолькнерів».

«Люди у трьох країнах, які ми відвідали минулого року, завжди сприймали наші виступи чудово, – ділиться враженнями Ірина Гаврилець, – бо ми ж були «все як має бути»: у вишиванках з традиційними інструментами та позитивом. Всі цікавилися, звідки ми, якою мовою співаємо… Але дуже часто для них Україна – це Росія, і кожного разу в таких випадках намагались пояснювати їм, що це не так».

За словами Ірини, у пошуках народного фольклору веломандрівникам найбільше поталанило в Туреччині. «В Болгарії теж непогано, а от в Румунії чомусь майже не мали успіху, – згадує вона. – Деякі привезені пісні ми вже взяли до опрацювання гуртом «Фолькнери».

Мета другого проекту – «Країна скарбів» – відшукати і записати рідкісні зразки найдавніших українських пісень. Зібраний музичний матеріал також увійде до репертуару «Фолькнерів».

«Другий наш проект, «Країна скарбів», принесе плідні результати, – переконаний Володимир Муляр, – оскільки готувалися ми до нього набагато активніше. Маємо багато контактів по всьому маршруту з людьми, котрі допомагатимуть нам в пошуку носіїв автентичної пісні. Очікуємо зібрати барвистий пісенний букет зі всієї України і згодом відтворити його на сцені нашим гуртом для широкого загалу».

Музиканти планують здійснити свою подорож за півтора місяці. Маршрут пролягає через села і невеликі міста Закарпатської, Івано-Франківської, Чернівецької, Вінницької, Черкаської, Кіровоградської, Дніпропетровської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

Експедиція проходить за підтримки магазина туристичного спорядження «Горгани Ком», Мистецької агенції «Наш формат», страхової компанії «Форміка», Спілки Української Молоді України, Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса, центру прокату велосипедів Veliki.kiev.ua, Центру філантропії та під егідою ВБО «Асоціація благодійників України».

Етно-гурт «Фолькнери» заснований 2009 року Володимиром Муляром та Іриною Гаврилець. Наразі налічує п’ять музикантів – Володимир Муляр (ударні, колісна ліра, губна гармошка), Ірина Гаврилець (вокал, ліра), Юлія Совершенна (вокал, барабан), Роман Шаркевич (перкусія), Остап Данилів (баян, клавішні). «Фолькнери» – мандрівні музиканти. Основою концепції їхньої творчості є довільна обробка пісенної автентики України та інших країн, надання їй нового оригінального звучання з метою продовження життя «в реінкарнації». Гурт регулярно концертує,
він був учасником багатьох відомих фестивалів, таких як «АртПоле» та «Трипільське коло».