Олександр Максимчук: Держава має зрозуміти, що потрібно дати право кожному громадянину голосувати своєю гривнею за ту чи іншу благодійну ініціативу 9 Червня 2015 17:54

Олександр Максимчук: Держава має зрозуміти, що потрібно дати право кожному громадянину голосувати своєю гривнею за ту чи іншу благодійну ініціативу

Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук взяв участь у конференції-практикумі «Війна та мир: народження нових цінностей». Організатором конференції, яка тривала протягом 4-5 червня у приміщенні креативного простору ЩАСТЯ HUB, виступив Благодійний фонд анімалотерапії Маргарити Ващук, вів захід відомий доброчинець і експерт Руслан Бахтиєв.

Концепція конференції передбачала ознайомлення із широким спектром тенденцій сучасної української благодійності, її специфікою в умовах військового часу. За задумом організаторів, у перший день (4 червня), умовно окреслений темою «війни», були представлені волонтерські ініціативи, доброчинні програми і проекти, викликані до життя подіями, що відбуваються на Сході України. Перед слухачами конференції виступили Уповноважений Президента України у справах дитини Микола Кулеба, боєць Євгеній Шевченко (позивний «Письменник»), Леся Литвинова (Волонтерський центр на Фролівській), Олена Нагорна (ГО «Патріот», журналіст, мислитель, волонтер), Ілля Стрельніков (Нова пошта), Артем Ковальчук (PEOPLE’S project.com) та інші.

Олександр Максимчук виступав у секції, яка відкривала другий день конференції, 5 червня. Цей день був присвячений темі «миру» і презентував новий погляд на українську доброчинність, її цінності та шляхи розвитку. У потрійній доповіді на тему «Трансформаційні процеси нагальної благодійності в Україні», окрім Президента Асоціації, взяли участь координатор адвокасі-програм Українського форуму благодійників Лариса Жигун та директор київського офісу Інституту Кеннана Катерина Смаглій.

Події 2014-2015 року в Україні ознаменувалися потужними процесами, які довели, що українське суспільство має власний потенціал і ресурси для задоволення нагальних потреб в усіх сферах соціального життя. Блискучу результативність та оперативність демонструє благодійницький і волонтерський рух, навколо якого об’єдналася значна частина української громади. Але для того, щоб зробити цю роботу ще більш ефективною, необхідно створити сприятливі умови, у першу чергу в законодавчому полі.

В останній час у цьому напрямі спостерігаємо певні зрушення, але залишається низка сфер, які потребують більш ретельного законодавчого врегулювання. Це речі, яких в Україні ще зовсім немає або які не працюють, наприклад, відсоткова філантропія та СМС-благодійність, чи такі, де закони недосконалі – це збір благодійних коштів через скриньки, різні аспекти оподаткування благодійної допомоги, «соціальна реклама», податкові пільги соціально відповідальному бізнесу. Потужну роботу з врегулювання СМС-благодійності проводить Український форум благодійників. Асоціація благодійників України лобіює процес змін до Податкового кодексу, які запровадили б в Україні відсоткову філантропію.

Але, на превеликий жаль, часто пропозиції законодавчих змін, які мають на меті створити сприятливі умови для подальшого розвитку благодійної діяльності, наштовхуються на нерозуміння і байдужість з боку влади. Тому для ефективного подолання перешкод, які постають сьогодні перед українською благодійністю, необхідне об’єднання зусиль усього сектора – у цій думці учасники дискусії були одностайні.

«Мені здається, що країна знову водить нас по колу, і це небезпечно для всіх, – сказав Олександр Максимчук. – Влада робить лише невеликі поступки в законах – наприклад, внесли поправку до Податкового кодексу, трохи модернізували закон про волонтерство. Все це здорово, але залишається багато питань. Якщо держава зараз не зрозуміє, що потрібно дати право кожному громадянину країни голосувати своєю гривнею за ту чи іншу благодійну ініціативу, якщо держава не надасть можливість кожній людині реалізуватися, то Революція Гідності пройшла даремно».

Олександр Максимчук підкреслив, що головною ознакою сучасної благодійності є мобільність і креативність. Також він відзначив значне зростання кількості доброчинних акцій, особливо у регіонах: «Сьогодні набираємо в гуглі слово «благодійність» – і бачимо десятки повідомлень в день про проведення благодійних акцій, концертів, аукціонів».

«Ми живемо в прекрасній країні серед чудових людей. Тому бажаю всім громадським організаціям взяти наш девіз – «Єднаймося заради добра» – на озброєння і втілити його в життя», – сказав він.

Виступи спікерів переросли у жваву дискусію, в якій взяли участь керівники громадських і благодійних організацій – слухачі конференції. У ході обговорення учасники дискусії висловили спільну думку щодо необхідності науково-аналітичного підходу до тенденцій та результатів благодійної діяльності в Україні і, як наслідок, розроблення стратегії її розвитку. Мала кількість статистики та аналітики з питань доброчинності сьогодні позбавляє благодійників аргументів у діалозі з владою і гальмує законодавчі реформи.

В інших секціях у цей день також
виступали Маргарита Січкар (БФ анімалотерапії), Ірина Гуцал (Українська біржа благодійності), Інна Підлуська (МФ «Відродження»), Дар’я Касьянова (БФ Ріната Ахметова), Наталія Ємченко (група СКМ), Оксана Гуляєва (БФ «Можемо разом»), Юлія Ресенчук (МБФ «Асоціація інвалідів-комп’ютерників») та інші.

Під час конференції-практикуму організатори фіксували найбільш проблемні питання, які порушували у своїх доповідях спікери. Ці питання будуть впорядковані, систематизовані та оприлюднені у вигляді меморандуму, який має закликати благодійницьке та волонтерське середовище до розробки і прийняття спільних принципів доброчинної діяльності.


Галерея (10 фото)

* Для перегляду клікніть на фото