Доброчинність: погляд зсередини. У Києві представили «Зелену книгу української благодійності – 2014» 24 Червня 2015 17:11

Доброчинність: погляд зсередини. У Києві представили «Зелену книгу української благодійності – 2014»

Україна має негайно вирішити питання надання податкових пільг соціально відповідальному бізнесу, кроки влади назустріч благодійникам оголяють проблеми, які має держава у соціальному секторі і які прагне «перевалити» на плечі доброчинців; найефективніший інструмент фандрайзингу – благодійні акції, а найкращий варіант співпраці благодійників і бізнесу – індивідуальні спільні благодійні програми і проекти. Ці та інші дані щодо основних тенденцій вітчизняної доброчинності за минулий рік зібрані у «Зеленій книзі української благодійності» – аналітичному збірнику, упорядкованому Асоціацією благодійників України за підтримки Інформаційно-аналітичного центру «Громадський простір».

Зелена книга української благодійності 2014

Презентація дослідження пройшла 24 червня 2015 року у приміщенні інформаційної агенції «Укрінформ». У ній взяли участь Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, член правління Асоціації Олександр Олійник, виконавчий директор ІАЦ «Громадський простір» Алла Прунь, голова правління Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» Марина Антонова, а також експерти, які брали участь в опитуванні, – директор Української біржі благодійності Ірина Гуцал, засновник ГО «Вікімедіа Україна» Юрій Пероганич, президент Благодійного фонду «Приятелі дітей» Марина Криса та інші.

«Зелена книга української благодійності» виходить у світ третій рік поспіль. Вона складається з двох частин – результатів щорічного національного експертного опитування «Стан розвитку благодійності в Україні» та моніторингу публічної промоції благодійності у нашій країні.

Експертне опитування «Стан розвитку благодійності в Україні» (його Асоціація благодійників проводить з 2012 року) умовно можна розділити на дослідницьку та рейтингову частини. У першій експерти, відповідаючи на запропоновані упорядниками питання, окреслюють сучасний стан розвитку благодійності в Україні; у другій – називають організації, людей та ЗМІ, які, на їх думку, зробили найбільше для розвитку і промоції доброчинності, а також визначають найбільш ефективні події благодійного життя.

Опитування «Стан розвитку благодійності в Україні – 2014» проводилося у травні-червні 2015 року. Цього року, з огляду на істотні зміни у характері та структурі доброчинності в Україні, організатори суттєво переробили анкету. Нинішній опитувальник складається з 20 запитань щодо законодавства у сфері благодійності, співпраці благодійників і влади, благодійників і бізнесу, волонтерського руху, фандрайзингового інструментарію, взаємодії доброчинців і ЗМІ. Питання рейтингової частини цього року залишили відкритими – тобто, експерти не обирали кращих, як раніше, із запропонованого списку, а вказували самостійно.

В опитуванні взяли участь 57 експертів, які представляють всеукраїнські та регіональні благодійні, громадські та волонтерські організації, заклади освіти, культури, медицини, медіа й наукові установи з усіх куточків України. Опитування є фаховим і територіально репрезентативним, коректно представляє існуючу у середовищі множину суб’єктів благодійності.

Другий, моніторинговий розділ у «Зеленій книзі – 2014», порівняно з її попередницею, вдалося значно розширити. Вибух благодійницько-волонтерської роботи, який мав місце у 2014 році, викликав до життя численні соціологічні, аналітичні та інші дослідження. Їхні результати, а також огляд найбільших подій та акцій доброчинного життя містяться у другому розділі книги.

Також у другому розділі – повні списки засобів масової інформації, благодійних організацій, публічних осіб та доброчинних акцій, які назвали експерти у рейтинговій частині опитування.

Презентував «Зелену книгу» член правління Асоціації благодійників Олександр Олійник. «Ми бачимо багато соціологічних та експертних досліджень, але вони відображають думки та погляди простих людей, – сказав він. – Наше дослідження – це погляд на благодійність зсередини, очима тих людей, які роками і вже десятками років роблять добрі справи».

За словами Марини Антонової, яка бере участь як експерт в усіх опитуваннях «Стан розвитку благодійності в Україні», «Зелена книга» має велику практичну цінність, особливо для іноземних донорів. Адже воно містить великий масив інформації про механізми провадження благодійності в Україні та переліки установ, організацій та благодійних проектів, які відзначають самі благодійники.

«Те, що ми бачимо сьогодні в українському суспільстві, я б назвала торжеством небайдужості, – зазначила Алла Прунь. – Україна сьогодні пройшла тест на небайдужість, і наше спільне завдання –
зробити цю роботу відомою і подякувати всім тим, хто допомагає і підтримує суспільство».

Це дослідження, започатковане чотири роки тому, вже довело свою корисність, актуальність та необхідність для українського суспільства, впевнений Олександр Максимчук. «Переконаний, що благодійне життя 2015 року буде не менш цікавим, події та акції – ефективними, розвиток благодійності – інтенсивним, співпраця благодійників, бізнесу і держави – продуктивною, і все це знайде своє відображення у наступному випуску «Зеленої книги», – сказав президент Асоціації.

Зелена книга (Green Paper) – це документ, що містить аналіз (моніторинг) сьогоднішнього стану у визначеній суспільній сфері. Вона має на меті ініціювати громадське обговорення та розпочати процес суспільних консультацій з обумовленої тематики. Як правило, результатом таких консультацій згодом може бути публікація офіційної Білої книги, де результати суспільної дискусії узагальнені у формі практичних рекомендацій та пропозицій. Асоціація благодійників випускає «Зелену книгу української благодійності» з 2013 року.


Галерея (12 фото)

* Для перегляду клікніть на фото