Сорок дев’ять із семисот дванадцяти: лауреати Четвертого Національного конкурсу «Благодійна Україна» оголошені 17 Березня 2016 17:29

Сорок дев’ять із семисот дванадцяти: лауреати Четвертого Національного конкурсу «Благодійна Україна» оголошені

17 березня 2016 року Наглядова рада, Медіа-рада, Конкурсна комісія та Оргкомітет Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2015» провели у приміщенні Національного інформаційного агентства «УКРІНФОРМ» прес-конференцію, на якій оприлюднили результати конкурсу.

У заході взяли участь Президент Асоціації благодійників України, голова Оргкомітету конкурсу «Благодійна Україна» Олександр Максимчук, співачка, журналіст, громадський діяч, Голова Наглядової ради конкурсу Анжеліка Рудницька, незалежний медіа-експерт і волонтер, голова Медіа-ради конкурсу Лариса Мудрак, секретар Конкурсної комісії, віце-президент Асоціації благодійників України Олександр Олійник, а також учасники конкурсу, громадські діячі, представники ЗМІ.

ЛАУРЕАТИ НАЦІОНАЛЬНОГО КОНКУРСУ «БЛАГОДІЙНА УКРАЇНА – 2015»

Конкурс «Благодійна Україна – 2015» стартував 14 вересня 2015 року. Збір заявок тривав 15 лютого 2016 року, загалом на адресу Оргкомітету надійшло 712 заявок у 9 конкурсних, 4 спеціальних номінаціях та 3 «волонтерських» номінаціях. Серед учасників конкурсу – соціально відповідальний бізнес, громадські, волонтерські та благодійні організації і спільноти, фізичні особи, дитячі і молодіжні колективи, ініціативні групи, об’єднання громадян, засоби масової інформації тощо.

Четвертий Національний конкурс «Благодійна Україна» за багатьма параметрами є видатним. Перше – це рекордна кількість заявок від благодійників з усіх куточків України. Для порівняння, на конкурс «Благодійна Україна – 2014» надійшло 312 заявок, «Благодійна Україна – 2013» – 227.

По-друге, у конкурс додалися номінації для відзначення волонтерської роботи. Це три номінації під патронатом Міністерства соціальної політики України: «Волонтер: фізична особа», «Волонтер: організація» та «Корпоративне волонтерство». «Тепер наш конкурс охоплює всю Благодійну Україну, весь спектр доброчинної роботи, до якої долучені широкі верстви українського суспільства», – підкреслив Олександр Максимчук.

По-третє, конкурс вийшов за межі України: починаючи з 2015 року, у конкурсі «Благодійна Україна» введена номінація для благодійників з-за кордону. У нинішньому конкурсі беруть участь доброчинці з Італії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Польщі, США, Франції, Чеської Республіки.

Не обійшлося і без неприємних моментів. «Ми змушені були скасувати голосування в інтернеті у номінації «Народний благодійник», – сказав Олександр Максимчук. – Це сталося через технічні проблеми, які зробили можливими масові маніпуляції з голосуванням. Швидко усунути ці проблеми не вдалося, тому голосування було зупинено. Зараз Оргкомітет розглядає різні варіанти, щоб уникнути таких ситуацій у майбутньому». Також Оргкомітет оголосив про рішення відзначити у рамках конкурсу одного з номінантів у номінації «Народний благодійник» – Ірину Гавришеву (посмертно).

У рамках конкурсу було проведено сім регіональних етапів. Кращих благодійників обирали в Одеській, Херсонській, Львівській, Житомирській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Також вперше відбувся конкурс для благодійників на районному рівні – «Благодійна Бердичівщина».

Національна конкурсна комісія опрацьовувала заявки до 12 березня. Вона складалася з 6 чоловік, до її роботи були залучені 38 зовнішніх експертів, голоси яких були абсолютно рівноправні. Конкурсна комісія оцінювала 15 номінацій, переможців у спеціальній номінації «Благодійність в медіа» визначала Медіа-рада.

Оцінювання відбувалося за олімпійським принципом: експерти опрацьовували роботи в кожній номінації і присвоювали їм відповідні місця. Чим вище місце, тим кращою, на думку експерта, була робота благодійника. Потім оцінки у кожній номінації підсумовувалась, і учасник отримував певну кількість балів. Чим менша ця загальна сума, тим вищим є місце, яке посів номінант.

Лауреати Національного конкурсу «Благодійна Україна – 2015» – це 49 благодійників, які посіли перші три місця за результатами оцінювання. Але під час оголошення ім’я лауреатів не називаються. Хто став переможцем, а хто отримав друге і третє місця – про це лауреати дізнаються безпосередньо на церемонії нагородження.

Загальноукраїнський конкурс з метою відзначення кращих благодійників та найбільш ефективних доброчинних ініціатив заснований у 2007 році. З 2012 року він проходить у форматі «Благодійна Україна». Організатор конкурсу – Асоціація благодійників України, співорганізатори – Міністерство соціальної політики України та Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000», партнери – НКММК «Мистецький Арсенал», Українська торгово-промислова конфедерація, Держкомітет з питань телебачення і радіомовлення, компанія «Кока-Кола Беверіджиз Україна», компанія «Нуга Бест», ІАЦ «Громадський простір», МА «Територія
«А», «Музейний простір України». Конкурс проводиться за підтримки Міністерства освіти і науки України, Міністерства культури України, Міністерства охорони здоров’я України.


Галерея (9 фото)

* Для перегляду клікніть на фото