«Бійцівсько-волонтерська родина»: у Києві презентовано реабілітаційно-відпочинковий табір для бійців АТО «З любов’ю в серці» 28 Серпня 2016 22:31

«Бійцівсько-волонтерська родина»: у Києві презентовано реабілітаційно-відпочинковий табір для бійців АТО «З любов’ю в серці»

Унікальний реабілітаційно-відпочинковий табір для бійців АТО, що вже більше року функціонує на Прикарпатті, презентували в Києві. 28 серпня, у День Успіння Пресвятої Богородиці, напередодні 2-ї річниці трагедії під Іловайськом громадська організація «За покликом серця» (м. Косів, Івано-Франківська область) під патронатом Синодального відділу соціального служіння та благодійності УПЦ Київського Патріархату ЕЛЕОС-УКРАЇНА та за підтримки Асоціації благодійників України влаштувала на території Михайлівського Золотоверхого монастиря справжній доброчинний фестиваль.

Благодійна акція «З любов’ю в серці» – саме таку назву носить косівський табір – мала на меті привернути увагу до проблеми фізичної та духовної реабілітації українських воїнів, розповісти про здобутки, яких за цей рік досягли прикарпатські волонтери, презентувати активності, що пропонуються у таборі нашим бійцям, а також знайти партнерів, які могли б підтримувати його діяльність.

Реабілітаційно-відпочинковий табір для бійців АТО у Косівському районі прийняв першу зміну у червні 2015 року. Учасниками першого заїзду стали 18 бійців, переважно з добровольчих батальйонів. Чудова природа мальовничих Карпат, різні заняття – як активні фізичні, так і творчі – що їх пропонували українським воїнам, стали кращими ліками для скалічених війною душ.

Починання натхненниці проекту Тетяни Костинюк, або, як її називають її «вихованці», «комбата Тані» виявилося настільки вдалим, що заїзди вирішили робити регулярними. Табір отримав назву «З любов’ю в серці». На сьогодні відбулося 15 змін для бійців і 2 зміни для волонтерів, у таборі відпочили понад 300 воїнів ЗСУ та добровольчих батальйонів, їхні діти.

Протягом 10 днів воїнам пропонуються різноманітні види активного відпочинку (рафтинг, піші походи у гори, рибальство тощо), творчі вправи – з хлопцями працюють майстри з ковальства, кераміки, художньої творчості, боді-арту. Загалом організація однієї табірної зміни «коштує» близько 30 тисяч гривень, але значну частину послуг волонтери отримують на доброчинних засадах, а решту через брак коштів надають самостійно.

За словами Тетяни Костинюк, єдина умова, яка існує, щоб потрапити до табору, – його учасниками мають бути бійці, які пройшли передову. «Ми навіть не вимагаємо посвідчення учасника бойових дій, адже багато добровольців, які були на передовій, просто їх не мають», – каже вона.

Незважаючи на те, що організатори не змогли привезти до Києва всі види активностей, наявних у таборі, представлені види діяльності дають повне уявлення про те, як волонтери працюють з хлопцями, що їм пропонується, як наші воїни відпочивають і відновлюються. Так, під час акції «З любов’ю в серці» працював гончарний майданчик, арт-майдан з різноманітними цікавими майстер-класами, боді-арт. Усі бажаючі могли долучитися до роботи майстрів. Про життя табору розповіла масштабна інсталяція, що презентувала фотозвіт про роботу кожної з 15 змін. Також відвідувачі акції мали змогу скуштувати смачну їжу на кулінарному майданчику від партнера акції – «Кухарської Сотні Столиці».

У рамках акції відбувся благодійний ярмарок робіт косівських майстрів та виставка-продаж виробів, створених бійцями під час перебування у таборі.

На заході були присутні воїни АТО, які пройшли реабілітацію у таборі «З любов’ю в серці».

Під час акції проводився благодійний збір коштів на підтримку функціонування табору. Загалом волонтерами було зібрано 18 тисяч 397 гривень.

Організатори висловлюють подяку ГО «Рада ветеранів АТО Дніпровського району міста Києва», «Кухарській Сотні Столиці», компанії КБ Роботікс, об’єднанню «Волонетрська сотня госпіталь», кредитній спілці «Косівська», а також Євгену Ільченку, Оксані Ільченко, Ігорю Сливі, Анатолію Сахно, Андрію Нановському, Альоні Тищенко, Олені Лобас, Леоніду Тарсісу, Оксані Довгун, Ростиславу Мартинюку, Юлії Александрук, завдяки яким ця подія стала можливою.


Галерея (20 фото)

* Для перегляду клікніть на фото