Команда активістів «Фонду волонтерів України» організувала свято Масляної для дітей-переселенців 28 Лютого 2018 18:59

Команда активістів «Фонду волонтерів України» організувала свято Масляної для дітей-переселенців

         Cубота 17 лютого була святковою, адже дітлахи, що так потребують нашої уваги, тепла чи просто доброго слова: діти-сироти, з багатодітних родин та малеча, що у зв’язку з подіями на сході, були вимушені покинути свої домівки (діти-переселенці), провели свято Масляної в центрі культури та історії – «Парк Київська Русь», яке їм організували команда активістыв «Фонду волонтерів України».

          Масляна – це досить давнє, одне з найрадісніших свят, символізує пробудження природи від зимового сну, наближення бажаної весни та розквіт природи. Гуляння тривають тиждень, а завершуються – Прощеною неділею. Неодмінним атрибутом свята є млинці: круглі, рум’яні, гарячі, що являють собою символ сонця.

          З нагоди цієї веселої та життєрадісної події, активісти «Фонду волонтерів України» спільно з  адміністрацією наукового проекту Древній Київ у Князівстві «Київська Русь», підготували та провели свято «Масляної» для дітей вразливих верств населення.  На свято завітали близько п’ятисот дітлахів, зокрема: діти-сироти, з багатодітних родин та малеча, що у зв’язку з подіями на сході, була вимушена покинути свої домівки (діти-переселенці). 

          До культурно-історичного осередку «Парк Київська Русь», що знаходиться в селі Копачів Обухівського району, діти-учасники прибували з різних областей України: Київської (Біла Церква, Боярка, Тарасівка, Святопетрівське, Буча), Черкаської, Чернігівської та Хмельницької. Всі вони поринули в грандіозне святкування в оточенні унікальної архітектури, сповнене атмосфери живого Середньовіччя. Для маленьких гостей впродовж дня було цікаво та пізнавально. Програма розпочалась з урочистої зустрічі Великого Київського князя Володимира зі свитою та дружинниками, потім театралізоване дійство – «Масляничний вертеп» за участі кінно-трюкового театру, турнір – «Витязь Київського Дитинця», лицарські бої  «1 на 1», традиційний обряд «Колодій», стрільба з требушета вогняними ядрами, ігри, конкурси та всілякі забави. Ніхто не залишився голодним, адже всі пригостилися українським наваристим кулішем та іншими стравами, а також млинцями з солодкою начинкою і духмяним травяним чаєм. Потім виступали народні колективи, а також надзвичайної вроди артистка зі щирим серденьком, солістка національної філармонії та Ансамблю Збройних сил України – Ярослава Руденко. Вкінці – особливий ритуал,  спалювання найбільшого в Україні опудала висотою понад 6 метрів і дружній хоровод довкола.

          Під час святкового дійства було багато-багато посмішок, радості, гарного настрою, приємних вражень та позитиву! За підтримку та допомогу дякуємо: L’KAFA GROUP, «Ліга благодійників України», волонтерам Товариства Червоного Хреста України. (доповнити). Ось так, разом об’єднавшись, всі ми влаштували цікавий та насичений подіями день для цих дітлахів, а вони так потребують нашої уваги і піклування.  Окрім святкування, за мету ми вбачали ще й розвиток інтересу до історії, звичаїв українського народу, ознайомлення дітей з народними обрядами закликання весни, та сонечка, виховуючи любов до природи, формуючи здоровий спосіб життя і виховуючи навички спілкування з однолітками.

          «Чужих дітей не буває і кожен  нас про це знає… Вся команда готувалася ретельно, збирали подарунки та смаколики і ще безліч координаційно-організаційних питань, але ми намагалися зробити все, щоб ці діти відчули атмосферу свята, дух єдності, добра і любові»  – зазначив ініціатор заходу, мій друг і наставник – Тимофій Нагорний.

          То ж єднаймось заради добра, бо тільки разом ми змінимо світ на краще!!! А основний message сьогоднішнього заходу –  i’m peace, то ж добра всім і миру!!!