Підсумки Національного конкурсу «Благодійник року – 2011»: 12 номінацій плюс 6 спеціальних призів – 23 переможці 13 Грудня 2011 15:27

Підсумки Національного конкурсу «Благодійник року – 2011»: 12 номінацій плюс 6 спеціальних призів – 23 переможці

Україна дізналася імена кращих благодійників 2011 року. Список переможців п’ятого, ювілейного конкурсу «Благодійник року» було оголошено 13 грудня 2011 року, під час спільної прес-конференції Наглядової ради, Медіа-ради, Оргкомітету та Журі конкурсу.

У заході взяли участь голова Наглядової ради конкурсу «Благодійник року», співачка Марія Бурмака; член Медіа-ради, заступник голови Національної ради з питань телебачення та радіомовлення Лариса Мудрак; голова Оргкомітету, президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук; голова Журі, президент ВБФ «Дитячий світ» Сергій Летенко.

Ювілейний «Благодійник року» стартував наприкінці березня. Він зібрав рекордну кількість заявок – 160. Це вдвічі більше, ніж минулого року. «Ми, звичайно, сподівалися, що ювілейний конкурс збере велику кількість заявок, але не очікували такої високої активності, – сказав голова Оргкомітету конкурсу Олександр Максимчук. – Тут практично весь спектр благодійної роботи. Особливо тішить, що велика кількість заявок надійшла з регіонів. Ми дуже вдячні всім, хто розповів про свою благодійну діяльність і добрі справі інших». Олександр Максимчук також привітав усіх присутніх з Днем благодійництва, який Україна відзначила у неділю, 11 грудня.

«Разом ми прожили ще один благодійний рік, – сказав голова Оргкомітету. – Я вважаю, що він був дуже успішним. Ми не тільки вчимося робити добрі справи, а й вчимося розповідати про це. Ми прагнемо об’єднувати зусилля і разом вирішувати нагальні проблеми суспільства». «Добро треба творити разом, – додав Олександр Максимчук, – це набагато ефективніше».

Перш ніж оголосити переможців, голова Журі Сергій Летенко розповів про тих, хто цього року оцінював конкурсні заявки. Нагадаємо, кожного року до складу Журі запрошуються експерти з питань соціального розвитку та благодійності, які відповідають вимогам і мають необхідний досвід для визначення кращих зразків благодійності згідно з критеріями конкурсу. Список членів Журі не розголошується до закінчення процесу оцінювання заявок.

Засідання Журі, на якому було визначено переможців, відбулося 6 грудня 2011 року. За ходом засідання спостерігав незалежний аудитор – компанії «Юрзовнішсервіс». Представник компанії Юлія Новікова була присутня на прес-конференції і засвідчила, що всі процедури відбулися у відповідності до статутних норм конкурсу «Благодійник року».

«Ми присвятили велику увагу кандидатурам членів Журі, – сказав Сергій Летенко. – Нам дуже хотілося, щоб це були авторитетні люди, фахівці у свій сфері і які мали б досвід благодійної діяльності. Цього року у них було вдвічі більше роботи, і робити її було вдвічі важче – адже ювілейний рік знаменувався надзвичайно високою якістю заявок». «Нинішніми переможцями ми можемо пишатися», – з гордістю додав голова Журі.

Ось імена тих, чия благодійна робота визнана найбільш ефективною у 2011 році. Цього року переможці визначені у 12 конкурсних номінаціях:

  1. Транснаціональна компанія – «МакДональдз Юкрейн ЛТД».
  2. Вітчизняна компанія – великий бізнес – ПАТ «Концерн Галнафтогаз».
  3. Вітчизняна компанія – середній бізнес – ТОВ «Обрій ЛТД».
  4. Вітчизняна компанія – малий бізнес – ТОВ «Агрофірма «Земля».
  5. Фізична особа-підприємець – Родченко Ольга Петрівна.
  6. Бізнесмен – Когутяк Юрій Іванович.
  7. Корпоративний благодійний фонд – Хмельницький регіональний благодійний фонд «Зміцнення громад».
  8. Благодійна організація – Міжнародна благодійна Фундація «Отчий дім».
  9. Представництво міжнародного благодійного фонду – Міжнародний благодійний фонд Н.Потопаєвої у Вінницькій області.
  10. Приватна особа – визначено два переможці: Тупілко Віктор Петрович і Шпенов Дмитро Юрійович.
  11. Громада, колектив та неформалізована група – Національний університет банківської справи Національного банку України.
  12. Дитячий, юнацький колектив, молодіжна група – Студентська рада Черкаського інституту банківської справи Національного банку України.

Спеціальними призами відзначені:

  • «За інноваційність у благодійності» – Міжнародний благодійний фонд «Планета взаємодопомоги».
  • «За навчання дорослих заради покращення їх життя» – Міжнародна благодійна організація «Добробут громад».
  • «За розвиток благодійності на селі» – Благодійний фонд «Терра Деї», Закарпатський сільськогосподарський дорадчий центр.
  • «За благодійність в сфері культури» – Благодійний фонд Сергія Терещука.
  • «Медіа і благодійність» – програма «Вікна-Новини»
    телеканалу «СТБ»,
    редакція освітньо-художніх програм Національної радіокомпанії України, редакція «Люди» газети «Сегодня» за спецпроект «Малюк шукає батьків» та українська мережа новин «Кореспондент.net».

Володарів спеціальних призів «Медіа і благодійність» оголосила член Медіа-ради Лариса Мудрак. В Україні 1703 теле- та радіокомпанії, сотні і тисячі друкованих видань, десятки тисяч гарних і цитованих інтернет-ЗМІ. Але, на жаль, тема благодійності не є дуже популярною в медіа», – сказала вона. Лариса Мудрак зазначила, що завданням конкурсу «Благодійник року» є широка популяризація благодійності, і рекордна кількість заявок, зібрана цього року, свідчить про те, що тема благодійності стає все більш актуальною. «Ми повинні не штучно заохочувати ЗМІ говорити про благодійність, а робити добрі справи всі разом – медіа і суспільство, – підкреслила вона. – Сподіваюся, що наступного року журналісти присвятять більше матеріалів цій темі, і ми матимемо набагато більший вибір».

Володар ще одного спеціального призу – «Народний благодійник», який запровадила Асоціація благодійників України – став відомий просто під час прес-конференції. Олександр Максимчук в режимі реального часу зупинив голосування, яке протягом останніх тижнів тривало в інтернеті, і оголосив переможця. Ним став тернопільський обласний благодійний фонд «Майбутнє сиріт», який набрав 3559 голосів інтернет-користувачів. Друге місце посів фонд батьківської допомоги «КРОХА» з міста Донецька, за який проголосувало 2896 чоловік. Загалом у голосуванні за Народного благодійника прийняло участь понад 11,5 тисяч чоловік.

«Я повністю підтримую рішення Журі, я впевнена в кожному з його членів», – сказала голова Наглядової ради конкурсу Марія Бурмака. Вона привітала усіх переможців і подякувала їм за їх важку, але таку необхідну роботу. На переконання видатної співачки, яка сама багато часу і сил віддає благодійній роботі, робити добро має бути органічною потребою кожної людини. «А якщо в людини є потреба допомагати, вона внутрішньо є чистішою», – підкреслила Марія Бурмака.

Урочиста церемонія нагородження переможців Національного конкурсу «Благодійник року – 2011» відбудеться 15 грудня 2011 року в приміщенні Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький арсенал» (Київ, вул. Лаврська, 12). Початок церемонії о 19:00.


Галерея (15 фото)

* Для перегляду клікніть на фото