Асоціація благодійників презентувала перший в Україні Річний звіт про стан розвитку благодійності – 2011 21 Березня 2012 14:21

Асоціація благодійників презентувала перший в Україні Річний звіт про стан розвитку благодійності – 2011

Повний текст «Річного звіту про стан розвитку благодійності – 2011»

Асоціація благодійників України презентувала перший в Україні Річний звіт про стан розвитку благодійності.

Презентація відбулася 21 березня 2012 року в приміщенні інформаційного агентства «RegioNews». Її провели Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, голова правління аналітичної агенції «Українська марка» Олександр Олійник, підприємець, громадський діяч, лауреат Національного конкурсу «Благодійник року – 2009» Маргарита Ващук та керівник Інформаційного порталу NovaUkraina.org Артем Стельмашов.

«Ми, благодійники, займаючись різними аспектами суспільного життя, складаємо одну велику систему, – сказав Олександр Олійник. – Але разом з тим певного зведеного документу, який би показував не тільки елементи цієї системи, а й систему в цілому, до цього часу не було. У благодійності відбувається набагато більше речей, аніж з’являється про них інформації; для нас самих деякі явища, що відбулися у благодійності в 2011 році, стали відкриттям і одкровенням. Ми зрозуміли, чого ми ще не знаємо, і якої інформації ми не отримуємо».

Дослідження базується на результатах експертного опитування «Благодійність в Україні – 2011», ініційованого Асоціацією благодійників України за підтримки ІАЦ «Громадський простір» та ІА «RegioNews»; інформаційну допомогу надали портали NovaUkraina.org і kontrakty.ua.

Експертне опитування проводилося у два етапи. Результати першого етапу (листопад-грудень 2011 року) були оприлюднені під час ІІ Національного Конгресу «Благодійна Україна», що відбувся 15 грудня 2011 року. Друга хвиля розповсюдження анкет тривала упродовж січня – лютого 2012 року; опитувальник доповнили питаннями, які стосувалися підсумків 2011-го «благодійного» року.

Загалом в опитуванні взяли участь 86 експертів у сферах благодійності, волонтерства, корпоративної соціальної відповідальності, відомі громадські діячі, журналісти, підприємці, науковці. Експерти визначили кращі благодійні проекти та акції, найактивніших у сфері благодійності публічних осіб, найбільш прозорі у своїй діяльності благодійні фонди, а також аналізували проблемні моменти функціонування благодійного сектора.

Отже, «Річний звіт про стан розвитку благодійності в Україні – 2011» відкривається описом рейтингів, соціологічних опитувань, конкурсів у сфері благодійності і КСВ, що були проведені в зазначений період в Україні та за кордоном. Далі подається огляд модернізації законодавчої бази, яка регулює здійснення благодійної діяльності в Україні, та перелік найбільш актуальних публікацій з благодійної проблематики.

Окрім цього, упорядники пропонують переліки найбільш яскравих подій у сфері благодійності, найефективніших благодійних програм і проектів, а також публічних осіб, які найактивніше особисто брали участь у благодійних акціях 2011 року. Ці переліки – кожен складається з 20 пунктів – були запропоновані експертам у рамках опитування «Благодійність в Україні – 2011».

Основна частина Річного звіту містить результати опитування «Благодійність в Україні – 2011». Це – відповіді на запитання щодо стану існуючої вітчизняної законодавчої бази, шляхів розвитку благодійності, взаємовідносин між ЗМІ та благодійниками. На основі опрацювання анкет були складені рейтинги, що показують різні аспекти благодійного життя, – найрезонансніші події, найбільш цікаві та корисні проекти, публічність і відкритість благодійних фондів, особиста участь у благодійній роботі публічних осіб, найбільш прихильні до доброчинності медіа та найпопулярніші інтернет-ресурси, що висвітлюють роботу третього сектору.

Завершується звіт переліком експертів, які взяли участь в опитуванні – це 44 працівники благодійних організацій та фондів і 42 представники громадських організацій, медіа, бізнесу, науки тощо.

У додатку до звіту подано текст законопроекту №6343 «Про благодійну діяльність та благодійні організації», підготовлений до другого читання у Верховній Раді України.

«Я думаю, що ця подія стане щорічною, – сказав Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук. – Асоціація благодійників разом з аналітичною агенцією «Українська марка» зобов’язується щороку робити таке дослідження і видавати такий звіт. Він майже не потребує матеріальних вкладень, але пов’язаний з великими моральними зусиллями. Але така робота в унісон може давати дуже гарний результат, на кшталт презентованого сьогодні Річного звіту».

Під час заходу відбулися ще дві презентації, пов’язані з благодійністю і корпоративною соціальною відповідальністю. Дослідження PR-агенції Media Brand «Благодійність за 2011 рік у дзеркалі Інтернету» представив Олександр Шнайдер, керівник відділу моніторингу агенції. А Олеся Хошобіна керівник проекту «ГVардія соціальної відповідальності»
видавничого дому «Галицькі контракти», ознайомила присутніх з найновішим дослідженням – Рейтингом соціально відповідальних компаній – 2012, який щорічно проводить журнал «ГVардія».

На презентації були присутні представники громадських і благодійних організацій, члени Асоціації благодійників України та експерти, що взяли участь в опитуванні. Серед них – екс-міністр охорони здоров’я Василь Князевич, директор проектів Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження» Катерина Смаглій, президент Благодійного фонду «Товариство «Приятелі дітей» Марина Криса, представники Благодійних фондів «Карітас України» «Планета взаємодопомоги», «Богуслав», «Меценати України», «Соціальне партнерство», Альянсу «Україна без сиріт» та багато інших.

Фото Максима Короденка


Галерея (22 фото)

* Для перегляду клікніть на фото