Асоціація благодійників ініціює створення робочої групи з впровадження в Україні відсоткової філантропії 20 Грудня 2012 11:37

Асоціація благодійників ініціює створення робочої групи з впровадження в Україні відсоткової філантропії

Асоціація благодійників України пропонує кроки, завдяки яким в нашій країни може бути впроваджена система відсоткової філантропії. Про це заявив Президент Асоціації Олександр Максимчук, виступаючи на Форумі громадських рад та громадських організацій України. Захід пройшов 20 грудня 2012 року в Києві у Міському будинку вчителя.

«Відсоткова філантропія є одним з реально працюючих в багатьох країнах світу механізмів підтримки НДО, – підкреслив Президент Асоціації благодійників. – Вона є значним джерелом ресурсів для третього сектору. При цьому вона має не тільки монетарну цінність, а й привносить демократичні принципи в суспільство та управління державою».

Суть відсоткової філантропії полягає в тому, що громадяни, сплачуючи податки, отримують право перерахувати певний відсоток на користь обраних ними неприбуткових організацій. Виникла відсоткова філантропія у Східній Європі – вперше вона була запроваджена у 1996 році в Угорщині. Ідея і механізм реалізації виявилися настільки вдалими, що до ініціативи приєдналися Словаччина, Польща, Литва і Румунія. Зараз норма очікує законодавчого закріплення в Чехії, Молдові, Швейцарії, Японії та розглядається в Македонії.

В Україну ідея відсоткової філантропії прийшла відносно недавно. Її привабливість була оцінена багатьма НДО, і в 2009 році, у рамках Другого Екуменічного Соціального Тижня у Львові, відбулася презентація законопроекту щодо впровадження відсоткової філантропії в Україні, який мав на меті запровадити механізм трансферу – тобто, перерахування на користь неприбуткової організації – частини податку з доходів фізичних осіб, що не перевищує 2% суми сплаченого за звітний рік податку. Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді у 2010 році, але наразі він знятий з розгляду у зв’язку з прийняттям нового Податкового Кодексу.

«Відсоткова філантропія впроваджує дієві державні механізми підтримки для неприбуткових організацій, – підкреслив Президент Асоціації благодійників. – Вона забезпечує реальні фінансові підвалини становлення громадянського суспільства. Вона може стати суттєвим кроком до формування системи соціального партнерства, а також до проведення децентралізації сфери соціальних послуг».

«Я вважаю, що відсоткова філантропія може стати потужним механізмом фінансування третього сектору, – переконаний Олександр Максимчук. – Тому Асоціація благодійників пропонує низку кроків, завдяки яким в Україні запрацювала би система відсоткової філантропії. Це: широке інформування суспільства про те, що є такий механізм, його переваги; створення робочої групи задля реалізації цієї ідеї; вироблення суспільного проекту відповідного закону; лобіювання і прийняття закону Верховною Радою України». Президент Асоціації запросив представників усіх організацій, присутніх на Форумі, долучитися до цієї роботи.

Форум громадських рад та громадських організацій України проводиться з метою виробити узгоджену позицію щодо Закону України «Про громадські об’єднання», який має вступити в дію 1 січня 2013 року. Учасники форуму вимагають невідкладного перенесення введення в дію цього Закону, ініціюють широке громадське обговорення внесення змін до нього.

Організаційний партнер форуму – Асоціація благодійників України. Після його завершення у Будинку вчителя розпочнеться ІІІ Національний конгрес «Благодійна Україна».