У Києві пройшов V Національний конгрес «Благодійна Україна» 17 Грудня 2014 22:47

У Києві пройшов V Національний конгрес «Благодійна Україна»

Грудень – святковий та урочистий місяць для всіх українських благодійників. 14 грудня українські доброчинці відзначили своє професійне свято – День благодійництва. А 19 грудня, у День Святого Миколая, подарувати дітям свято прагнуть не тільки ті, хто професійно займається благодійністю, а й усі добрі і милосердні люди.

Традиційно між Днем благодійництва і Днем Святого Миколая Асоціація благодійників України проводить Національний конгрес «Благодійна Україна». Цього року він відбувся 17 грудня, а його співорганізатором виступив Університет банківської справи Національного банку України.

П’ятий, ювілейний Конгрес на тему «Соціальна відповідальність: нові виклики, нова парадигма» пройшов у не зовсім звичному форматі. Цього року організатори відмовилися від круглого столу, натомість влаштувавши справжній доброчинний майстер-клас, слухачами якого стали студенти Університету банківської справи НБУ.

Університет банківської справи НБУ має давні доброчинні традиції. Так, започаткований у 2006 році благодійний «Аукціон надій» – дворазовий переможець Національного конкурсу «Благодійна Україна» – сьогодні є однією з наймасштабніших молодіжних доброчинних акцій в Україні. УБС НБУ першим в Україні ввів до свого навчального плану курс соціальної відповідальності бізнесу і розробив відповідний підручник. Тому, проводячи Конгрес у співпраці й на базі УБС НБУ, Асоціація благодійників звертається до професійної аудиторії молодих людей, які розуміють основні засади благодійності і КСВ і можуть вести фахову дискусію зі спікерами.

До слухачів Конгресу «Благодійна Україна» в Києві за допомогою прямих відеовключень доєдналися студенти з філій УБС НБУ в Черкасах, Львові та Харкові. Загальна аудиторія учасників Конгресу склала близько 200 чоловік.

Аби дати можливість слухачам не лише почути спікера, а й поспілкуватися з ним, організатори цього року обмежили кількість виступаючих. Перед учасниками Конгресу виступила незалежний медіа-експерт та волонтер Лариса Мудрак із надзвичайно цікавим майстер-класом на тему «Нові медіа, нове покоління та волонтери». Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук на прикладі львівського Медичного центру NOVO окреслив основні принципи державно-приватного партнерства. Співзасновник волонтерської групи «Міжнародний Альянс Братської Допомоги» Юрій Мосін зумів розкрити не тільки практичну, а й емоційну, людську сторону роботи волонтера, який здійснює рейди у зону АТО. А яскрава Маргарита Січкар, підприємець і громадський діяч, на прикладі власного проекту – центру іпотерапії «Камелія» – показала, як можна успішно реалізовувати благодійні проекти. У свою чергу, студенти УБС НБУ Богдан Пелех та Ольга Клименко презентували найбільший благодійний проект свого ВНЗ – «Аукціон надій», який цього року проводиться під гаслом «Рухаюсь – живу».

На завершення Конгресу всі його учасники взяли участь у благодійному флешмобі «Move good», що проводиться у рамках нинішнього Аукціону надій «Рухаюсь – живу». Правила флешмобу передбачають зйомку на відео танцю або руханки вільної форми і передачу естафети іншим, а також перерахування коштів на благодійний рахунок акції.

Національний конгрес «Благодійна Україна» проводиться з 2010 року. Присутні на ньому представники різноманітних організацій і благодійних фондів, бізнесмени, небайдужі до доброчинності, громадські діячі спілкуються і виробляють рішення, які б стимулювали розвиток благодійності в Україні. За результатами конгресу 2011 року «Благодійність 2011: підсумки, тенденції, виклики» Асоціація благодійників розробила і представила широкій громадськості «Річний звіт стану розвитку благодійності в Україні», який переріс у великий системний проект «Зелена книга української благодійності».