Громадські і благодійні організації об’єдналися задля вдосконалення законодавства у сфері доброчинності в Україні 23 Серпня 2016 20:49

Громадські і благодійні організації об’єдналися задля вдосконалення законодавства у сфері доброчинності в Україні

Робота із вдосконалення податкового законодавства щодо запровадження нових механізмів роботи третього сектора отримала потужний поштовх. 23 серпня 2016 року громадські і благодійні організації об’єдналися, аби дати нове дихання цьому процесу.

У рамках ХІХ зборів Конференції українських пластових організацій було підписано меморандум про співпрацю і взаємодопомогу між ГО «Інститут податкових реформ», Національною Скаутською Організацією України «Пласт», Українським форумом благодійників та Асоціацією благодійників України.

Документ передбачає дієву співпрацю щодо внесення змін до Податкового кодексу України, інших законів України щодо запровадження державних механізмів підтримки громадянами країни неприбуткових організацій, які здійснюють суспільно-корисну діяльність; спільну роботу над законодавчими ініціативами, спрямованими на підвищення ефективності діяльності неприбуткових організацій; ініціацію масово-роз’яснювальної та консультативної роботи, спільні ініціативи зі сприяння розвитку українського благодійництва та захисту інтересів платників податків – набувачів допомоги, розвиток податкової та правової культури в громадському секторі та в середовищі реципієнтів неприбуткових організацій тощо.

Документ підписали: від імені ГО «Інститут податкових реформ» – голова ради Олена Хотенко, від імені МО «Пласт – НСОУ» – Голова Пласту в Україні Станіслав Андрійчук, від імені БО «Український форум благодійників» – виконавчий директор Анна Гулевська-Черниш, від імені ВБО «Асоціація благодійників України» – віце-президент Лариса Мудрак.

Під час церемонії підписання меморандуму про особливості податкового законодавства у своїх країнах розповіли пластун сеніор довір’я Юрій Кузьмович (США), пластун сеніор керівництва Богдан Колос (Канада), пластун сеніор довір’я Ярема Полатайко (Австралія).

Одним з напрямів діяльності у рамках меморандуму є спільна робота із запровадження в Україні відсоткової філантропії. Суть відсоткової філантропії полягає в тому, що громадяни, сплачуючи податки, отримують право перерахувати певний відсоток на користь обраних ними неприбуткових організацій. Виникла відсоткова філантропія у Східній Європі – вперше вона була запроваджена у 1996 році в Угорщині. Ідея і механізм реалізації виявилися настільки вдалими, що до ініціативи приєдналися Словаччина, Польща, Литва і Румунія. Зараз норма очікує законодавчого закріплення в Чехії, Молдові, Швейцарії, Японії та розглядається в Македонії.

Асоціація благодійників України звернулася до питання впровадження відсоткової філантропії у 2012 році. З її ініціативи була утворена робота група, яка напрацювала робочу версію проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій», який би регулював механізми відсоткової філантропії. Ідея відсоткової філантропії була схвальна сприйнята українськими парламентарями: 12 лютого 2015 року група депутатів внесла до Верховної ради проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України №2122 (щодо підтримки неприбуткових організацій)», в якому прописано механізм відсоткової філантропії. Через зміну податкового законодавства, що вступила в дію у 2016 році, цей законопроект потребує перегляду і значного доопрацювання.

Асоціація благодійників сподівається на плідну конструктивну співпрацю з партнерами.

Фото Максима Короденка


Галерея (21 фото)

* Для перегляду клікніть на фото