Асоціація благодійників представить останню версію законопроекту про відсоткову філантропію 25 Вересня 2013 15:26

Асоціація благодійників представить останню версію законопроекту про відсоткову філантропію

Робоча версія проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій»

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій»

Продовжується громадське обговорення законопроекту щодо запровадження в Україні відсоткової філантропії.

Нагадаємо, Асоціація благодійників України ініціювала створення робочої групи із запровадження відсоткової філантропії у грудні 2012 року. Перше засідання робочої групи відбулося 21 травня 2013 року. На засіданні було представлено робочу версію проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій», який би регулював механізми відсоткової філантропії.

Діяльність робочої групи продовжується. Остання версія законопроекту буде презентована 2 жовтня 2013 року, під час VI Екуменічного соціального тижня у Львові. Із текстами законопроекту, пояснювальної записки, а також публічною презентацією можна було ознайомитись на сайті Асоціації благодійників України ще 21 травня.

Свої зауваження, коментарі до цих документів можна надіслати координатору робочої групи, віце-президенту Асоціації благодійників України Олександру Олійнику за електронною адресою: [email protected].

Суть відсоткової філантропії полягає в тому, що громадяни, сплачуючи податки, отримують право перерахувати певний відсоток на користь обраних ними неприбуткових організацій. Виникла відсоткова філантропія у Східній Європі – вперше вона була запроваджена у 1996 році в Угорщині. Ідея і механізм реалізації виявилися настільки вдалими, що до ініціативи приєдналися Словаччина, Польща, Литва і Румунія. Зараз норма очікує законодавчого закріплення в Чехії, Молдові, Швейцарії, Японії та розглядається в Македонії.

В Україну ідея відсоткової філантропії прийшла відносно недавно. Її привабливість була оцінена багатьма НДО, і в 2009 році відбулася презентація законопроекту щодо впровадження відсоткової філантропії в Україні, який мав на меті запровадити механізм трансферу – тобто, перерахування на користь неприбуткової організації – частини податку з доходів фізичних осіб, що не перевищує 2% суми сплаченого за звітний рік податку. Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді у 2010 році, але наразі він знятий з розгляду у зв’язку з прийняттям нового Податкового Кодексу.