В Запоріжжі відбувся випускний у місцевій Школі жестової мови 13 Червня 2015 15:22

В Запоріжжі відбувся випускний у місцевій Школі жестової мови

2 червня у Запоріжжі 35 хлопців і дівчат – слухачів Школи жестової мови склали практично-теоретичний іспит з володіння мовою нечуючих, психології та культури глухих і сурдоперекладу. Організатором та викладачем Школи є голова ЗОМОГ «Наше щасливе життя» Олександр Кахай.

Заняття у Школі були безкоштовними і відбувалися на базі Запорізької обласної бібліотеки для юнацтва. Також влаштовувались тематичні «вилазки» містом та на природу, аби на практиці значно розширити знання та вміння.

Тривала Школа рівно два місяці – щотижня по вівторках і четвергах з усіма охочими займався професійний сурдоперекладач-дактилолог, розбиралися основи та секрети прямого, паралельного та зворотнього перекладів жестовою мовою, розігрувались сценки та навіть було створено своєрідний сурдо-хор ім. Олександра Кахая (як назвали його самі хористи на честь організатора проекту) з наступними колективними виступами на різноманітних святах і телевізійних ефірах.

Для того, аби скласти іспит й отримати табель-сертифікат з оцінками, необхідно було, як і на будь-яких іспитах, тягнути білет, відповісти на ряд питань, розіграти жестовою мовою сценку та виконати завдання екзаменаторів. Відмінністю від звичайних іспитів було хіба-що те, що підгледіти нема де – що вивчив, те й показуєш.

Окрім самих табелів-сертифікатів побутових сурдоперекладачів, хлопці та дівчата також отримали особисті книжки волонтерів від Запорізького обласного центру молоді в рамках національної акції «Відповідальність починається з мене».

– Дуже радує той факт, що молодь та трохи доросліше покоління зацікавлені в розвитку волонтерства і допомоги нечуючим співгромадянам, – ділиться Олександр Кахай, – на сьогодні таких спеціалістів дуже бракує в Україні, а той побутовий рівень, який ми дали нашим слухачам, дає їм можливість вільно спілкуватись «без голосу» з особами з вадами слуху.

Це вже не перші курси з жестової мови [глухих] команди Олександра Кахая. Перші відбулися навесні 2014 року, а наступних слухачів і слухачок чекатимуть вже восени 2015-го. Обидві Школи для її студентів були абсолютно безкоштовними.


Галерея (6 фото)

* Для перегляду клікніть на фото