Олександр Олійник представив результати діяльності робочої групи із впровадження в Україні відсоткової філантропії 2 Жовтня 2013 13:51

Олександр Олійник представив результати діяльності робочої групи із впровадження в Україні відсоткової філантропії

Робоча версія проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій»

Пояснювальна записка до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій»

2 жовтня 2013 року у Львові у рамках VI Екуменічного Соціального Тижня, відбувся круглий стіл «Екуменічний Соціальний Тиждень – п’ятирічні здобутки та перспективи розвитку». У заході взяв участь віце-президент Асоціації благодійників України Олександр Олійник. Він представив результати діяльності ініційованої Асоціацією робочої групи з впровадження відсоткової філантропії.

Нагадаємо, суть відсоткової філантропії полягає в тому, що громадяни, сплачуючи податки, отримують право перерахувати певний відсоток на користь обраних ними неприбуткових організацій. Виникла відсоткова філантропія у Східній Європі – вперше вона була запроваджена у 1996 році в Угорщині. Ідея і механізм реалізації виявилися настільки вдалими, що до ініціативи приєдналися Словаччина, Польща, Литва і Румунія. Зараз норма очікує законодавчого закріплення в Чехії, Молдові, Швейцарії, Японії та розглядається в Македонії.

Ідея відсоткової філантропії вперше гучно зазвучала в Україні саме під час Екуменічного Соціального Тижня. Українські НДО, оцінивши її привабливість і результативність у країнах-сусідах, ініціювали підготовку відповідного законопроекту, який і був презентований у 2009 році, під час ІІ ЕСТ. Ідея була підтримана народними депутатами С.Курпілем, В.Стретовичем та П.Писарчуком, які зареєстрували законопроект «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки неприбуткових організацій» у Верховній Раді України за номером 6055 від 10 лютого 2010 року. Ці зміни мали на меті запровадити механізм трансферу – тобто перерахування на користь неприбуткової організації – частини податку з доходів фізичних осіб, що не перевищує 2% суми сплаченого за звітний рік податку. Законопроект був зареєстрований у Верховній Раді у 2010 році, але наразі він знятий з розгляду у зв’язку з прийняттям нового Податкового Кодексу.

У 2012 році Асоціація благодійників України вирішила знову порушити це питання. Виступаючи на Форумі громадських рад у грудні 2012 року, Президент Асоціації Олександр Максимчук заявив про створення робочої групи із запровадження в Україні відсоткової філантропії. Перше засідання робочої групи відбулося 21 травня 2013 року. На засіданні було представлено робочу версію проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій», який би регулював механізми відсоткової філантропії.

Олександр Олійник, координатор робочої групи, представив її останні напрацювання. Він закликав представників громади активніше долучатися до обговорення законопроекту та пропонувати шляхи його просування.

Робота групи триває. Свої зауваження і коментарі до робочої версії проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій» та пояснювальної записки до проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій» можна надіслати Олександру Олійнику на електронну адресу: [email protected].


Галерея (4 фото)

* Для перегляду клікніть на фото