На Перший всеукраїнський конкурс на кращий український дитячий журнал надійшло 14 заявок 27 Серпня 2012 12:18

Завершився прийом заявок на Перший всеукраїнський конкурс на кращий український дитячий журнал розважально-навчального характеру, оголошений Міжнародним благодійним фондом «Україна 3000».

На адресу організаторів надійшло 14 пропозицій – від журналів «Барвінок», «Малятко», «Щедрику-ведрику», «Веселка», «Крилаті», «Котя», «Малюк Котя», «Професор Крейд», «Ангелятко», «Ангеляткова наука», «Колосок», «Водограй», «Водограйчик» та «Жила».

«Найстаріший» журнал – «Барвінок», який уже 84 роки тішить своїх читачів. Наймолодшому журналу – «Водограйчик» – лише рік. Один з журналів має власну літературну премію для дитячих письменників. А інший – є єдиним журналом для дітей-українців Словацької Республіки. Кожне з запропонованих видань є унікальним, має свої особливості та «родзинки», їхні наклади коливаються від 4 до 60 тисяч, але всіх їх об’єднує одне – бажання сподобатися наймолодшому читачеві, зацікавити його не тільки розважальними, а й пізнавальними і навчальними матеріалами. «Професор Крейд» підкуповує читачів мультимедійними додатками. Науково-популярний природничий журнал для дітей «Колосок» містить виключно матеріали, присвячені новим відкриттям у науці і техніці, науковим загадкам і дослідженням – залишаючись дійсно єдиним журналом в Україні з такої тематики. На «Барвінку» та «Маляткові» виросло кілька поколінь українських громадян. «Крилаті» є продовженням журналу, що з 1963 р. видавався Спілкою Української Молоді в США. «Щедрику-ведрику» – це журнал, де друкуються виключно літературно-художні твори дітей інтернатних закладів та дітей-сиріт. А «Водограй» навчає християнської етики і моралі. Можна вирізати ляльку і одягнути її у традиційні локальні строї Бойківщини чи Слобожанщини, дізнатися про таємниці скіфських курганів та видатну співачку Соломію Крушельницьку, ознайомитися з афішами столичних театрів для дітей, власноруч зробити мотанку чи зваляти з вовни курча, зробити з мамою бутерброд або спекти кекс, чи й навіть купити книгу чи олівці за умовні гроші, які читач заробляє, вирішуючи кросворди чи інші загадки. На сторінках цих дитячих журналів – цілий світ.

Засідання Експертної ради з представників Правління Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» та запрошених представників партнерських організацій для визначення переможця конкурсу відбудеться найближчим часом.

Переможець конкурсу отримує від Фонду «Україна 3000» сертифікат, яким передбачається здійснити передплату журналу на суму 7 000 гривень для дітей з малозабезпечених сімей та вихованців інтернатів і дитячих будинків, дітей з особливими потребами.

Переможці будуть нагороджені під час ХІХ Форуму видавців у Львові, що триватиме 12-16 вересня 2012 року.

Джерело: МБФ «Україна 3000»