У Сумах відбулася благодійна акція «Бузковий блюз» 17 Травня 2013 10:35

У Сумах відбулася благодійна акція «Бузковий блюз»

Мистецьку та благодійну акцію «Бузковий блюз», яка традиційно приваблює багатьох гостей, проводять у період цвітіння бузку в Сумському ботанічному саду. Її започаткували, аби дарувати людям радість спілкування з прекрасним і хоча б якось підтримати сам ботанічний сад, для догляду за яким потрібні кошти, котрих катастрофічно не вистачає.

Цей сад, якому вже понад 60 років, належить Сумському державному педагогічному університету ім. А.С. Макаренка і входить до переліку об’єктів природоохоронного фонду області. Тут ростуть орієнтовно тисяча видів рослин, і п’ята частина з них належить до рідкісних чи занесених до Червоної Книги. У «живій колекції» ботанічного саду не тільки місцеві рослини, а й зразки флори інших регіонів України і навіть інших природно-кліматичних зон. Тут можна побачити, приміром, рослини пустель, степів, лісів, гірські види Карпат у мініатюрі, а також Криму і Кавказу, японські та китайські рослини. Одна із перлин саду – бузкова алея з рідкісними видами цього куща, як-от бузок перський чи амурський. Сад створено не лише задля естетичного задоволення його відвідувачів, він має і велике значення для наукових спостережень за життєдіяльністю рослин. Зокрема, такі спостереження проводить природничо-географічний факультет СумДПУ.

«Бузковий блюз» — це завжди красиво. Можна пройтися алеями парку і помилуватися його травневим цвітінням. Можна послухати концерт класичної музики, твори у виконанні викладачів та студентів факультету мистецтв Сумського державного педагогічного університету. Цьогоріч факультет мистецтв представив ще й дефіле моделей одягу у фольклорному стилі, розроблених під керівництвом викладача кафедри образотворчого мистецтва, теорії, історії музики та художньої культури Лариси Ванєєвої. А сумські художники порадували виставкою своїх робіт на квіткову тематику. Хоча живий бузок вже втрачав своє цвітіння через спеку, бузковий блюз доповнювався живописом із зображенням цих квітів.

Гостям мистецького свята пропонувалося долучитися до шляхетної справи: пожертвувати кошти на благоустрій ботанічного саду. Адже будь-яка «заповідна справа», за словами директора цього заповідного об’єкту Сергія Будніка, не є прибутковою. А вирощування рослин та утримання території, звісно ж, потребує затрат. Раніше завдяки мистецько-благодійній акції «Бузковий блюз» працівники парку змогли добудувати аварійний об’єкт – теплицю. За пожертвувані кошти нинішнього року вони планують поповнити колекцію дзвоників.

Джерело: День