Акція «Я хочу жити!» – дві машини вже рятують тернополян 16 Липня 2013 10:51

Акція «Я хочу жити!» – дві машини вже рятують тернополян

Дві машини швидкої, обладнання для яких тернополяни зібрали під час благодійної акції «Я хочу жити!», медики отримали 15 липня.

– Ці авто нам передали в користування через Червоний Хрест, – каже головний фельдшер Центру екстреної медичної допомоги Ольга Кушнір. – Ми втішені цією новиною, адже парк машин маємо зношений фактично на 100%. У салон авто, яке нам передають, не страшно покласти ані дитину, ані вагітну. Керівництво міста й області обіцяє надалі поповнювати наш транспортний парк. Можливо, це станеться ще до кінця року.

Нагадаємо, даний благодійний проект міськрада, міська організація Червоного Хреста та Медіакорпорація RIA ініціювали у листопаді 2011 р. Під час акції спершу планували зібрати 500 тис. грн. Саме стільки було необхідно для придбання двох нових авто швидкої, оснащених медобладнанням. Їх мали передати міській станції швидкої допомоги.

Реалізувати ці плани вдалося частково. Благочинний внесок у сумі 20 тис. євро на два потриманих авто Volkswagen дав анонімний меценат. Одне авто придбали у Німеччині, інше – у Франції. Вони – в ідеальному стані. Кошти ж, які зібрали тернополяни, а це 120 тисяч 417 гривень, пішли лише на закупівлю оснащення для цих машин: по два ЕКГ-апарати, дефібрилятори, кисневі інгалятори, відсмоктувачі, медичні сумки, шини вакуумні та тверді, щити-ноші, набір фіксаторів шийних та інше. Усе оснащення – нове, вітчизняне.

Міський голова Сергій Надал подякував за ідею співорганізаторам акції та за благочинні внески – тернополянам, які кидали гроші у скриньки, що стояли у супермаркетах, громадських місцях, та у спеціальні ємності, виготовлені для волонтерів акції.

– Так, не вдалося зібрати ту суму, на яку відразу розраховували. Тож спільно із співорганізаторами «Я хочу жити!» ми вирішили придбати оснащення для машин, подарованих меценатом, – каже він. – Нас запевнили, що нова техніка, попри реорганізацію служби швидкої допомоги, обслуговуватиме саме тернополян.

Власне, авто – вже давно у Тернополі. Однак, як повідомив директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Михайло Джус, виникла проблема з їх оформленням. Документи довго перебували у Кабміні, на узгодженні. Там скликали нову комісію для оформлення гуманітарних вантажів. Майже 11 тисяч гривень спонсорських коштів відшукали, аби сплатити їх митниці – за збереження машин упродовж двох місяців.

– Одне авто, менше, віддамо бригаді, яка виїздить на виклики до дітей, іншу – кардіологічній бригаді, – додає Михайло Джус. – Адже таких хворих треба транспортувати особливо обережно. За ті кошти, які ми сплатили митниці, можна було купити ліки…

Кожна реформа, наголошує пан Джус, спрямована на позитив. Однак, якщо для змін бракує фінансування, то однозначно виникають проблеми. Скажімо, транспортний парк служб швидкої допомоги – вкрай зношений. І нові машини потрібні негайно не лише Тернополю.

– Ми вже пересвідчилися, що навіть користовані Volkswagen та Mersedes кращі за нові «Газелі», – продовжує Михайло Джус. – У нас є два Mersedes’и, які вже працюють 28 років. Так от – вони у кращому стані, ніж «Газелі», яким три-чотири роки.
До речі, міський голова висловив надію, що акції, подібні до «Я хочу жити!», будуть традиційними для Тернополя. Тож до благородної справи матимуть змогу долучитися всі.

Ігор ГАЛАТОВИЧ, Директор ТОВ «Екор ТЗ»:

– Про акцію «Я хочу жити!» ми дізналися завдяки пресі, рекламній компанії, яку ЗМІ організували. Журналісти розповідали, що навіть маленькі дітки ходили по церквах, аби зібрати кошти на нові машини швидкої. Звісно, якщо малеча долучилася, то дорослі дяді, тим паче, мали б допомагати! Ось так – по совісті – ми вирішили теж допомогти «Я хочу жити!». Виділили 20 тисяч, коли акція підходила до завершення і малі внески не були актуальні. Допомога вже мала бути суттєвою. До речі, наше підприємство постійно долучається до благочинності. Скажімо, ми допомагали збирати кошти, коли оголосили збір внесків на перший в Україні гама-ніж. Він був потрібен для лікування онкохворих. Весь час ми також є спонсорами Червоного Хреста.

Джерело: 20 хвилин – Тернопіль