Фонд Устина Мальцева вшанував пам'ять англійського гуманіста і філантропа Джона Говарда 4 Вересня 2013 17:52

Фонд Устина Мальцева вшанував пам'ять англійського гуманіста і філантропа Джона Говарда

Щороку 2 вересня представники Фонду Устина Мальцева увічнюють пам’ять великого англійця, гуманіста і філантропа Джона Говарда, який народився у цей день в 1726 році.

З нагоди 287-ї річниці від дня народження Джона Говарда, ушанувати пам’ять і покласти квіти прийшли й учні спеціалізованої школи №1. З великим інтересом діти довідалися про життя відомого мецената і його вчинки, завдяки яким він увійшов в історію міста Херсона.

Джон Говард відомий як один з видних ентузіастів боротьби з чумою. У жовтні 1789 року, прибув у портове місто Херсон, і відтоді незмінно піклувався про військовополонених, брав участь у ліквідації епідемії тифу. Лікував Говард безкоштовно і тільки бідних. За словами одного херсонця, спосіб життя Говарда в Херсоні був скромним і разючим. Навіть його зовнішність і звички свідчили, що це особлива людина. Говард помер у Херсоні і був похований з великими почестями, у 1826 році йому встановили пам’ятник. Могила Джона Говарда влаштована, згідно з його бажанням, у вигляді сонячного годинника. На ній плита з написом: «Ad sepulchrum stas, quisquis es, amici» – «Хто б ти не був – ти біля могили друга».

«Людина, яка дарує своє тепло, часточку звий душі, свого серця в благу справу – це людина від Бога. Дуже хочеться, щоб у наш час таких людей було більше. Адже ми повинні робити добрі справи, і мир стане добріше й світліше», – зазначила представник благодійного фонду Ольга Лясковськая.

Інформація надана Фондом Устина Мальцева