У Києві пройшла цереомнія нагородження переможців IX Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2013» 23 Червня 2014 13:14

У Києві пройшла цереомнія нагородження переможців IX Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2013»

20 червня 2014 року на території ДП «Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» пройшла церемонія нагородження переможців IX Всеукраїнської акції «Музейна подія року». Організаторами події є Міжнародний благодійний фонд «Україна 3000» та громадська організація «Український центр розвитку музейної справи».

У заході взяли участь Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, директор Польського інституту в Києві Ярослав Годун, а також провідні музейні фахівці з різних регіонів України, представники органів влади та іноземних дипломатичних представництв, інші особи, небайдужі до музейного життя.

Відкриваючи церемонію нагородження, Голова правління Українського центру розвитку музейної справи Владислав Піоро повідомив, що з наступного, 2014-го року умови проведення акції дещо зміняться. Якщо раніше в акції розглядалися тільки анкети, надіслані безпосередньо організаторами подій, то з наступного року можливість номінувати подію отримають також експерти. Визначення переможців відбуватиметься у два етапи: на першому розглядатимуться усі можливі музейні події – і ті, які подали їх організатори, і ті, які номінували експерти; у другий етап будуть відібрані найбільш значимі події, які й змагатимуться за перемогу. «В такий спосіб ми хочемо залучити до нашої акції події, які заслуговують на визнання і пошану, але організатори яких або не знають про нашу акцію, або надто скромні, щоб брати у ній участь», – зазначив Владислав Піоро.

Отже, за звання кращої музейної події 2013 року змагалися близько 30 проектів різного формату та масштабу зі всієї України. Колег-переможців вітали близько 100 представників музейної спільноти.

Переможцем Всеукраїнської акції «Музейна подія року – 2013» стало започаткування Премії імені Бориса Возницького «За вагомий особистий внесок у розвиток музейної справи України». Призовий фонд у розмірі 20 тисяч гривень було вирішено передати Благодійному фонду «Мистецький Арсенал» на формування фонду Премії.

Спеціальні відзнаки оргкомітету отримали:

«Міжмузейна співпраця» – Міжнародний виставковий проект «1000 років української печатки» Музею історичних та культурних реліквій родини Шереметьєвих, Інституту історії України НАН України та Національного музею історії України. Значним внеском у цей проект є особиста праця к.і.н. Юрія Савчука та Олексія Шереметьєва.

«Спільна спадщина» – «Никифор. Виставка творів з колекції Окружного музею у Новому Сончі (Польща) в Національному музеї українського народного декоративного мистецтва (Україна, Київ), яка в Україні відбулася за особливого сприяння Польського інституту в Києві та Артура Рудзіцького особисто.

«Єдина країна» – Включення Національного заповідника «Херсонес Таврійський» до Списку об’єктів Світової спадщини ЮНЕСКО.

«Резонанс року» – Всеукраїнський міжмузейний виставковий проект «Велике і Величне» в організації Національного культурно-мистецького та музейного комплексу «Мистецький Арсенал», що об’єднав 1000 найцінніших артефактів з зібрань 35 музеїв України.

«Відкриття року» – Відкриття музею-садиби Ігоря Стравінського в Устилузі (Волинська область), єдиного у світі музею великого композитора.

«Музей – центр життя громади» – Конгрес рисувальників у Національному художньому музеї України.

«Видання року»:

  1. Монографія-альбом Ж.-К. Маркаде «Малевич», видавництво «РОДОВІД»;
  2. Альбом-каталог «Врубель і Київ», Київський національний музей російського мистецтва.

«Збереження музейних традицій»:

  1. Комплекс заходів з нагоди 100-річчя передачі Національного музею у Львові Митрополитом Андреєм Шептицьким в дар українському народу, що включав Міжнародну наукову конференцію, реставрацію та презентацію Богородчанського іконостасу, видання альбому-каталогу «Олена Кульчицька. Графіка. Малярство. Ужиткове мистецтво» та проект «Музей-гість» з обміну виставками «Іван Труш. Малярські елегії українського неоромантика» / «Сергій Васильківський. Українська доля Дикого Поля» з Харківським художнім музеєм.
  2. Комплекс заходів з відзначення 75-річчя Національного науково-дослідного реставраційного центру України, найзнаковішими з яких були: IX Міжнародна науково-практична конференція «Дослідження, консервація та реставрація музейних пам’яток: досягнення, тенденції розвитку» та виставки «Відроджені святині православ’я», «Київські раритети XVIII ст. Нові відкриття, історія, дослідження, реставрація», «Минуле, врятоване для майбутнього: відроджені святині національного історико-культурного надбання».

Всеукраїнська акція «Музейна подія року»
була започаткована у 2006 році з метою привернення уваги громадськості до найважливіших подій і тенденцій у вітчизняній музейній галузі, а також стимулювання музейних колективів до якнайширшої презентації своїх проектів. Її незмінними організаторами є Фонд «Україна 3000» та Український центр розвитку музейної справи. Щороку переможець обирається шляхом широкого рейтингового голосування експертів зі всієї країни (близько 100 осіб): музейників, журналістів, громадських діячів, краєзнавців, науковців та ін. За дев’ять років проведення акції були відзначені близько 100 визначних подій музейного життя, що відбулися в усіх куточках України.

Джерело: МБФ «Україна 3000»