У Вінниці пройде благодійний «Пробіг з вірою в серці» на підтримку міського Центру матері та дитини 11 Вересня 2014 9:09

У Вінниці пройде благодійний «Пробіг з вірою в серці» на підтримку міського Центру матері та дитини

Цієї суботи, 13 вересня, у Вінниці вже другий рік поспіль пройде благодійний марафон «Пробіг з вірою в серці». Акція присвячена Дню фізичної культури і спорту. Вона має на меті збір коштів на придбання обладнання для міської лікарні «Центр матері та дитини». Долучитися до пробігу може кожен бажаючий. Реєстрація учасників проходитиме цього ж дня на майдані Незалежності з 13:00. Сам пробіг стартує о 14:30 і завершиться на фонтанній площі Центрального парку культури та відпочинку ім. Горького.

Традиційно в другу суботу вересня в Україні відзначається День фізичної культури і спорту. Цього року з нагоди професійного свята спортсменів 13 вересня у Вінниці пройде «Пробіг із вірою в серці» – благодійна акція, спрямована на об’єднання мешканців міста задля збору коштів на придбання необхідного кардіологічного обладнання для лікарні «Центр матері та дитини».

«У Вінниці відзначення Дня фізичної культури і спорту розпочнеться о 13 годині з реєстрації учасників «Пробігу з вірою в серці» на підтримку міського «Центру матері та дитини». Реєстрація відбудеться на майдані Незалежності. Забіг стартує о 14:30 з цієї ж площі. Учасники акції бігтимуть по вулиці Соборній, потім пробіжать під аркою Центрального парку культури та відпочинку і фінішують на Фонтанній площі парку. Всі основні заходи, присвячені Дню фізичної культури і спорту, розпочнуться о 15-ій годині з показових виступів провідних спортсменів, майстер-класів. Родзинкою стане зональний чемпіонат України зі street-workout», – каже заступник голови комітету з фізичної культури і спорту міськради Роман Семчук.

Ініціатором пробігу виступила компанія «Данон», яка також підготувала значну суму коштів на придбання медичного обладнання. Після пробігу ці гроші будуть об’єднанні із зібраними та направленні на придбання необхідної апаратури. «Ідея проекту з’явилася у компанії «Данон» у 2010 році. Тоді збирали кошти для придбання обладнання в кардіологічні центри, для порятунку життів новонароджених дітей. Цього року ми проводимо акції у п’яти містах України. Окрім Вінниці вони відбудуться у Херсоні, Дніпропетровську, Львові та Кременчуку. Приємно відмітити, що в минулому році у Вінниці ми зібрали рекордну суму грошей, вінничани продемонстрували найвищу культуру благодійності. Ми сподіваємося, що у цьому році проект дасть не менші результати, тож запрошуємо приєднуватися до пробігу усіх бажаючих», – каже директор юридичного департаменту компанії «Данон» в Україні Наталя Лиса.

«За рік ми приймаємо до нашого відділення близько 130-140 недоношених дітей. Коли малюк народжується раніше встановлених термінів, ми повинні йому створити всі необхідні умови. Існує дуже багато устаткування, яке підтримує життя таким діткам. В першу чергу це інкубатори або відкриті реанімаційні системи, де створюються всі необхідні умови, в тому числі, проводяться серцево-легеневі реанімації. Адже недоношеним немовлятам потрібно відновити дихання, серцево-судинну систему, а для цього потрібна спеціальна апаратура. Такі діти, як правило, отримують вентиляційну підтримку. Для цього використовуються або спеціальні апарати для дихання, або апарати допоміжної вентиляції, в тому числі неінвазивної вентиляції легень. Тому ми будемо раді, якщо завдяки благодійній акції буде підтриманий наш заклад», – каже завідувач відділення інтенсивної терапії та виходжування недоношених та хворих новонароджених міської клінічної лікарні «Центр матері та дитини» Наталя Шовкопляс.

Минулого року Вінниця вперше приймала таку благодійну акцію. Втім це не завадило учасникам зібрати рекордну за всю історію проекту суму – 145 723 гривень. На виручені кошти було придбано переносний УЗД-апарат для Вінницької обласної клінічної дитячої лікарні. «Ми надзвичайно задоволені тим, що отримали переносний УЗД-апарат. Адже до цього працювали на апараті, який слугував нам вже більше 13 років та був чорно-білим. А цей має кольоровий доплер, необхідний для встановлення вроджених вад серця. Також цим апаратом можна досліджувати черепно-мозкові травми. Ним оглядаються діти, які перебувають у таких відділеннях як реанімаційне, нейрохірургічне, травматологічне. Загалом за цей час дослідження на переносному УЗД-апараті пройшло близько 400 дітей», – каже завідувач відділення функціональної та ультразвукової діагностики Вінницької дитячої обласної клінічної лікарні Ліліана Сафанюк.

«Пробіг з вірою в серці» – це не лише благодійна акція, а й захід, покликаний привернути увагу громадськості до здорового способу життя. «13 вересня у Вінниці відбудеться зональний чемпіонат України по street-workout. До Вінниці з’їдуться хлопці зі всієї України: Чернівців, Хмельницька, Донецька, Харкова тощо. Чемпіонат проходитиме у Центральному парку біля Літнього театру на переносній площадці для street-workout», – каже представник всеукраїнської громадської організації «Street-workout Україна» у Вінницькій області Віталій
Ворокоб.

Після завершення пробігу з 15-ї до 19-ї години на Фонтанній площі у Центральному парку відбудеться спортивне свято. Тут будуть різноманітні показові виступи, презентація міських спортивних шкіл, майстер-класи провідних спортсменів міста тощо. Також цього дня проходитиме благодійна акція по збору коштів для вінницьких військових, які перебувають в зоні АТО.

Джерело: «Моя Вінниця»