Екологічний фестиваль «Зеленька» у Рівному: благодійність, психологія і вегетаріанська їжа 15 Вересня 2014 12:07

Екологічний фестиваль «Зеленька» у Рівному: благодійність, психологія і вегетаріанська їжа

На вихідних у Рівному в парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка відбувся перший рівненський екофест. Дійство носило назву «Зеленька» – за назвою ініціативної групи екоактивістів, що його вигадала.

– Усе розпочалося з екотренінгу в Рівненській обласній науковій універсальній бібліотеці, який провели громадські організації: «Українська молодіжна кліматична асоціація» («УМКА», Київ) та «Екоклуб» (Рівне), – розповідає одна із співорганізаторок екологічного фестивалю, письменниця, поетеса Вікторія Віадук. – Вони подарували нам екосумки, ручки, блокноти (перероблені з вторинної сировини), а головне – знання та навички. На тренінгах ми змоделювали багато ситуацій, а назву "Зеленька" придумав рівненський громадський діяч Тарас Грицюк. Ми готувалися до проведення "Зеленьки" чотири місяці, і це коштувало серйозних зусиль.

У перший день фестивалю, в суботу – відвідувачам запропонували переглянути фільм «Історія речей» на відкритій сцені у парку культури і відпочинку ім. Т. Шевченка, перед традиційним «Кіносуботником». В неділю гості мали можливість долучитися до активностей на восьми різних майданчиках: «Світ музики», «Лекторій цікавих історій», «Територія здорової їжі», «Психологічні студії», «Сімейний майданчик», «Галявина майстрів», «Фрімаркет «Міняйло», та «Фотосушка «Фотосинтез».

– До речі, мікрофон для «Лекторія цікавих історій» живився від сонячних батарей, які фестивалю надали активісти «Національного екологічного центру України», – ділиться волонтер фестивалю Юлія Ковальчук, відповідальна за зв’язки з пресою. – Батареї забезпечують один кіловат потужності. Це дійсно хороший спосіб зекономити витрати на електрику. Крім, них на фестивалі представляли також сонячний колектор – пристрій для нагрівання води за допомогою енергії сонця.

Під час відкриття фестивалю також були показові виступи бойових мистецтв: бойовий гопак, Він Чунь Куен, кікбоксинг, джиу-джитсу та інші. Крім цього, вранці гості взяли участь в заняттях з йоги, а ввечері завітали на музичну сцену за участі гурту «Фронти Dorian», Владислава Білого та Олександра Хмільовського.

Джерело: ОГО