У Пирогові пройшов благодійний фестиваль «Свої Україна-Грузія» 22 Вересня 2014 10:23

У Пирогові пройшов благодійний фестиваль «Свої Україна-Грузія»

На території Національного музею народної архітектури та побуту України пройшов фестиваль українсько-грузинської дружби – «Свої. Україна-Грузія».

Відвідувачі мали змогу покуштувати страви національної української та грузинської кухонь, навчитися створювати різноманітні народні вироби на майстер-класах, придбати картини, одяг та прикраси.

Всі зароблені кошти організатори планують передати на допомогу постраждалим із зони АТО.

Справжні українські пісні від грузинських співаків. Фестиваль дружби у Пирогові стартував концертами, виставками та різноманітними майстер-класами.

Інна Гоцуляк – звичайна українка. Понад 10 років працює кухарем у грузинському ресторані.

Страва від шефа – хінкалі. Майже пельмені або м’ясні вареники, розповідає куховар. Але на особливий грузинський лад. У кожного виробу 19 завитків. Справжні хінкалі нагадують головки часнику. До речі, цей інгредієнт обов’язково входить до традиційного грузинського рецепту.

Розповідає Інна Гоцуляк, шеф-кухар грузинського ресторану: "Тісто звичайне, як на вареники, майже. Можна, трохи м’якше. Легше ліпити їх. Фарш: три частини телятини, одна частина свинина, кінза, петрушка, цибуля, гострий перець чилі і обов’язково трошки часнику".

А це – майстер-клас із традиційного українського гончарного мистецтва. Навколо майстра Дмитра – ціла ватага дітей.
На очах відбувається справжнє диво за кілька хвилин у руках з’являється свисток, чашка або горщик.

Дмито Пищур, майстер гончарного мистецтва: "Зробити все що завгодно можна. З глини навіть Бог зліпив людину. І вдихнув в нього життя Але ми – не боги, ми можемо робити тільки посуд, горщики ліпити, ну, все що завгодно, в принципі".
У Даші Садикової вийшов підсвічник. За кілька годин він просохне і буде готовий.

Учасниця майстер-класу Даша Садикова ділиться враженнями: "Спочатку він буде у мене зберігатися. А потім, коли знайдеться покупець, продам за 300 доларів ".

До участі у фестивалі залучили діаспору. Приїхали найкращі грузинські ресторатори і колективи народної творчості. У грузинському посольстві сподіваються, що цей фестиваль дружби стане традиційним.

Георгій Закарашвілі, заступник посла Грузії в Україні: "Все залежить від реакції тих киян, українців, які бувають тут. І я впевнений, що це продовжиться".

Всі виручені гроші підуть на благочинність, запевняють організатори.

Тетяна Скригіна, організатор фестивалю "Свої. Україна-грузія": "У нас мета зараз – зібрати максимальні пожертвування для військових, які повернулися з АТО. І які зараз знаходяться на території Київського шпиталю і Ірпінського на медикаменти для цих людей. І для дітей-переселенців".

Також гості фестивалю могли насолодитися справжніми грузинськими винами, покататися на конях і послухати національні пісні просто неба.

Джерело: Подробиці