3 грудня відзначають Міжнародний день інвалідів 3 Грудня 2014 14:50

3 грудня відзначають Міжнародний день інвалідів

3 грудня відзначають Міжнародний день інвалідів. Його проголосила Генеральна асамблея ООН У 1992 році. Відзначення цього дня в Україні встановлено Указом Президента від 27 листопада 1993 року.

Міжнародний день інвалідів привертає увагу до проблем інвалідів, захисту їх гідності, прав і благополуччя, акцентує увагу суспільства на переваги, які воно отримує від участі інвалідів у політичному, соціальному, економічному і культурному житті. Цей день є нагадуванням людству про його обов’язок виявляти турботу і милосердя до найбільш незахищеної частини суспільства – людей з обмеженими фізичними можливостями. Ця мета була поставлена у Всесвітній програмі дій відносно інвалідів, прийнятою Генеральною Асамблеєю в 1982 році і названа Десятиліттям інвалідів.

На сьогодні рівень інвалідізації мешканців планети становить більше 1 мільярда людей, або 15 відсотків населення Землі. Нині в Україні близько 3 мільйони людей мають статус інваліда, серед них майже 80 відсотків – це люди працездатного віку. Серед дитячого населення України – 2 відсотка інвалідів, а це понад 167 тисяч дітей. Основними причинами дитячої інвалідності є вроджені порушення, хвороби центральної нервової системи та розлади психіки і поведінки.

Велика мужність і відповідальність благодійників – допомагати людям з інвалідністю. Ми розуміємо, що інвалідність – це не вирок. Практика показує, що інваліди можуть бути і стають повноцінними і високоефективними членами суспільства, відмінними фахівцями, соціально активними і життєствердними людьми, здатні надихати і бути прикладом для наслідування. Захищаючи гідність інвалідів, ми захищаємо своє людське обличчя.