Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» презентує міжмузейний арт-проект ВІКНА 4 Лютого 2015 20:54

Національний культурно-мистецький та музейний комплекс «Мистецький Арсенал» презентує міжмузейний арт-проект ВІКНА

5 лютого у Мистецькому Арсеналі відкривається між музейний арт-проект ВІКНА. В українській етнокультурі вікно сприймалось як сакральна межа між різними світами – реальним й ідеальним, нинішнім та прийдешнім; як своєрідне «око» у зовнішній світ. В ідеї проекту «вікно» виступає символічним медіатором між сьогоденням та минулим – нагода зазирнути у простір традиційної культури і народного мистецтва, що у наш час зазнають незворотних трансформацій. В експозиції вперше експонуватимуться 100 унікальних українських етностроїв кінця ХІХ – початку ХХ ст. із провідних музейних колекцій. Наскрізним мотивом експозиції стане галерея світлин вікон українських хат з різних куточків України, зібраних етнографом, дослідником, митцем Петром Гончаром у його мандрівках та експедиціях. 

Проект має на меті продемонструвати високі зразки народного мистецтва, актуалізуючи джерела модерної ідентичності. Адже на тлі суспільних трансформацій, що відбуваються останнім часом в Україні, спостерігається значне пожвавлення інтересу до української національної культури та традицій. Етносимволіка стала частиною нашого щоденного життя, символом солідарності, приналежності до політичної нації, що сформована на загальноцивілізаційних принципах громадянського суспільства. 

На відкритті проекту ВІКНА, що відбудеться 5 лютого о 18:00, на відвідувачів чекає спеціальна музична програма від етно-колективів з різних регіонів України: «Гуляй Город», «Роксоланія», фольклорний гурт з с. Козацьке, що на Чернігівщині та гурт «Древо», с. Крячківка з Полтавщини. В експозиції проекту звучатиме і справжній фольклорний спів, і етно-джаз, і душевна народна пісня у сучасній інтерпретації.

Освітня програма арт-проекту ВІКНА познайомить відвідувачів Мистецького Арсеналу з традиціями створення народного костюму, символізмом його орнаментації, його роллю у суспільних відносинах – чудова нагода зануритись у часи, коли нинішні музейні експонати були частиною щоденного побуту наших предків, коли краса кольорів і візерунків слугувала захистом і оберегом, де кожен стібок мав своє сакральне значення. 

5 лютого – 1 березня 2015

Організатор: НКММК «Мистецький Арсенал»

Партнери: Національний центр народної культури «Музей Івана Гончара»
Національний музей народної архітектури та побуту України
Національний музей українського народного декоративного мистецтва
Благодійний фонд «Мистецький Арсенал»

Відкриття: 5 лютого  о 18:00
Вхід на відкриття за запрошеннями або квитками вартістю 100 грн.
Прес-конференція: 5 лютого о 16:00
Вхід для журналістів за попередньою акредитацією

Докладніша інформація – за посиланням http://artarsenal.in.ua/event152.html

Джерело: НКММК «Мистецький Арсенал»