Дні добросусідства об’єднають Україну та Польщу 19 Червня 2015 22:16

Дні добросусідства об’єднають Україну та Польщу

28-30 серпня у селах Корчмин-Стаївка та місті Белз пройдуть Європейські дні добросусідства.

Вже більш ніж десять років поспіль, щорічно на території розділеного державними кордонами села Корчмин (Польща, Люблінське воєводство) і Стаївка (Україна, Львівська область) проводяться транскордонні зустрічі порозуміння та примирення, а в їх рамках – молитовна проща до чудотворного джерела у місці явлення Матері Божої та з нагоди празника Успіння Пресвятої Богородиці (28 серпня). Така ініціатива зародилася з благословення Блаженнішого Архієпископа Любомира Гузара. Мешканці з навколишніх регіонів приходили до цього місця на прощу аж до 1951 року, коли село розділив українсько-польський кордон. Церква опинилася на польському боці на відстані 500 метрів від кордону, а каплиця з чудодійним джерелом – на українській стороні на відстані 20 метрів.

Європейські дні добросусідства – 2015 проходитимуть під гаслом «Єдність без кордонів».

28 серпня будуть організовані молебні, проща під гаслом «Європа дихає двома легенями» біля чудодійного джерела в с. Стаївка Сокальського району на українсько-польському кордоні, культурно-мистецьке фольклорне свято та частування стравами місцевої кухні.

29 серпня у Белзі пройде фестиваль народних промислів надбужанського пограниччя, майстер-класи ремісників, парад культур – 2015, нічні молодіжні чування біля джерела на українсько-польському кордоні.

30 серпня відбудеться Служба Божа біля чудодійного джерела, віче на майдані у Белзі за прискорення євроінтеграції України, а на завершення – гала-концерт, де присутніх частуватимуть козацьким кулішем. Центральним заходом буде молитва за Мир та Єдність, яка об’єднає представників різних християнських конфесій та єврейської громади.

Засідання оргкомітету акції відбулося 15 червня у Львові, у ньому взяли участь голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка, виконавчий директор КЦ «Патріаршої курії» УГКЦ о. Роман Небожук, президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, президент благодійного фонду «Надбужжя» Ігор Новосад, президент Української торгово-промислової конфедерації Володимир Демчак, голова Сокальської районної ради Ігор Дацюк.

Організатори запрошують до участі у Днях добросусідства високопосадових гостей, які родом із Сокальщини, зокрема посла України у Польщі Андрія Дещиці.

На ілюстрації – інсталяція польського митця Ярослава Козяри, яку він створив за допомогою польських та українських молодих митців з нагоди Днів добросусідства у 2011 році.