Бажання допомагати ближнім подовжує життя! 12 Вересня 2011 12:38

Ми, люди – створіння досить складні. Інакше як пояснити той величезний вплив, який справляють на нас особливості нашого мислення і світогляду? Вчені повідомляють, що завдяки доброму серцю людини, яка прагне допомагати іншим, продовжуються роки її життя.

Дослідження, опубліковане Американською Психологічною Асоціацією, вперше довело, що щире бажання допомагати іншим людям значно впливає на тривалість життя. «Добровольці» живуть довше, ніж ті, хто допомагає людям заради власної вигоди, або взагалі не піклується про ближніх, повідомляє The Epoch Times.

«Можливо, люди, які добровільно піклуються про інших, мають потужну мотивацію, що слугує буфером від можливих стресів, які з’являються на їхньому шляху, наприклад недостача часу та відсутність оплати праці», – вважає головний автор дослідження Сара Конрат, доктор філософії університету Мічиган.

Дослідники вивчили дані випадкової вибірки з 10 317 старшокласників штату Вісконсін, які закінчили школу у 1957 році. Середній вік учасників у 2008 році був приблизно 70 років. Всіх учасників попросили повідомити, чи брали вони участь у заходах добровільної допомоги протягом останніх 10 років, і наскільки регулярно.

Під час дослідження учасників просили відповісти на десять питань, які орієнтують дослідників у ступені їхнього альтруїзму. Вони отримали приблизно такі відповіді: «я відчуваю, що допомагати іншим важливо», або «добровільна допомога є важливим напрямком діяльності для людей, яких я добре знаю», або «допомога іншим рятує мене від моїх власних проблем», або «добровільна допомога змушує мене почуватися краще».

Дослідники також оцінювали фізичне і психічне здоров’я, соціально-економічний статус, родинний стан, фактори ризику і соціальну підтримку респондентів. Велика частина інформації була зібрана у 1992 році. Потім учені виявили, хто з учасників дослідження був ще живий у 2008 році.

В цілому, 4,3% з 2384 чоловік, які не цікавляться заходами добровільної допомоги, померли до цього часу, що практично відповідало частці «добровольців» (4%), які мають особистісно орієнтовані мотиви. Проте тільки 1,6% з тих «добровольців», хто щиро прагнув допомагати іншим, пішли з життя. Таке співвідношення зберігалося навіть при обліку впливу інших факторів.

Отже, турбота про інших, яка ґрунтується на особистісних мотивах, не впливає на тривалість життя. І тільки люди, які безоплатно допомагають іншим, можуть розраховувати на збільшення у вигляді довгого життя. У Древньому Китаї існувала приказка – «допомагаючи іншим, допомагаєш собі». Звичайно, у ній закладений глибокий сенс, але хіба результати дослідження не підтверджують древню мудрість?