Показник грошових пожертв в Україні зріс у чотири рази – Світовий рейтинг благодійності 12 Листопада 2015 9:39

Показник грошових пожертв в Україні зріс у чотири рази – Світовий рейтинг благодійності

У рейтингу благодійності Україна – на 89 місці (29 рейтингових пунктів), піднявшись на 14 позицій вгору зі 103 місця. Такі дані містить Світовий рейтинг благодійності – 2015, який щороку видає британський фонд Charities Aid Foundation. Опитування рейтингу проводилося у 2014 році у 145 країнах світу.

У розрізі трьох напрямів, за якими проводиться рейтинг – допомога потребуючим, грошові пожертви та волонтерство – показники України розподілилися так. У напрямі допомоги потребуючим наша країна залишилася на попередньому рівні – 35 рейтингових пунктів, 122 місце. Показник жертвування грошей українцями суттєво зріс – на 38 рейтингових пунктів, і за ним наша країна посідає 47 місце у світі. А за часткою волонтерства Україна опустилася на 13 позицій і посідає 103 місце.

«У всіх регіонах та культурах люди універсально реагують на потреби, – йдеться у пояснювальній записці до рейтингу. – Частка людей, які жертвують гроші в Україні, зросла більш ніж в чотири рази у 2014 році в порівнянні з попереднім роком, швидше за все, завдяки зусиллям по збору коштів для постраждалих унаслідок конфлікту».

«Приємно, що поширення доброчинної діяльності в Україні знайшло відображення у світовому рейтингу благодійності, – коментує директор з розвитку та комунікацій Асоціації благодійників України Катерина Соболева-Зоркіна. – Але не треба дивуватися такому показнику за часткою волонтерства. Адже вся титанічна благодійна і волонтерська робота, яку провадили українці протягом 2014 року, склала показник грошових пожертв – за ним Україна піднялася із 123 місця на 47-ме. І це демонструє понятійний зсув, який відбувся в Україні – адже 90% волонтерів за характером роботи та усіма ознаками є благодійниками. І у світовій благодійній аналітиці це потрактовано саме так».

На першому місці у Світовому рейтингу благодійності – 2015 знаходиться Мьянма, друге-третє ділять США і Нова Зеландія. На четвертому місці Канада, далі розташувалися Австралія і Велика Британія. Замикають першу десятку Нідерланди, Шрі-Ланка, Ірландія та Малайзія. Такий самий рейтинговий показник, як Україна – 29 пунктів, – мають Зімбабве, Боснія та Герцеговина і Мексика.

Світовий рейтинг благодійності