У метрополітені закликали не жертвувати кошти неперевіреним благодійним організаціям у підземці 13 Січня 2016 12:18

У метрополітені закликали не жертвувати кошти неперевіреним благодійним організаціям у підземці

12 січня у столичному метрополітені відбулося публічне обговорення питання діяльності волонтерських організацій та збору коштів у підземці. До участі в заході долучилися керівництво Лінійного управління у метрополітені поліції ГУ Національної поліції у м. Києві, представники  благодійних організацій, громадські активісти та ЗМІ.

Під час зустрічі розглянули ряд важливих питань. Зокрема, врегулювання проблеми у законодавчому полі та проведення інформаційної кампанії.

«Сьогодні у нас зареєстровано більше 100 випадків щодо збору коштів волонтерськими організаціями, всі вони об’єднані в одне провадження за статтею 190 про шахрайство», – повідомив начальник Лінійного управління в метрополітені ГУ Національної поліції у м. Києві Віталій Биков.

Однак, за його словами, відповідно до діючого законодавства, довести випадки шахрайства практично неможливо.

Ці факти підтвердили представники волонтерських організацій та громадські активісти. Як сказала одна з ініціаторів законопроекту №3215 (про діяльність волонтерських організації та заборону збору коштів у громадському транспорті) Катерина Жук, наразі більшість «людей зі скриньками» працюють від імені легально зареєстрованих фондів.

«Вони зобов’язані звітувати один раз на рік у податкову інспекцію, а реального руху коштів ніхто не може відслідкувати. Ми не раз ловили таких «за руку», – пояснила вона.

Координатор волонтерського центру допомоги вимушеним переселенцям на Фролівській 9/11 Арсеній Фінберг та представник фонду «Таблеточки» Алла Антонова додали, що відповідальні благодійні  організації регулярно публікують фінансові звіти та не працюють зі скриньками у громадському транспорті.

Поки законопроект розглядають у комітетах Верховної ради, разом з активістами було вирішено найближчим часом реалізувати додаткові заходи інформування.

«Уже наступного тижня на ескалаторах звучатиме звернення до пасажирів з проханням не жертвувати кошти неперевіреним організаціям. Також буде опрацьована технічна можливість впровадження такого ж оголошення у вагонах та на моніторах», – підсумувала начальник прес-служби КП «Київський метрополітен» Наталка Макогон.

Джерело: Офіційний сайт Київського метрополітену