Донорство крові – можливість проявити соціальну відповідальність та розвинути новий вид благодійності 19 Вересня 2011 11:43

У рамках донорського руху «Крапля надії» волонтери ГО «МИР» пропагують ідею безоплатної здачі крові. Завдяки проведенню Днів донора, спільно в ВНЗ та підприємцями в лікарнях міста формується безкоштовний банк крові для всіх нужденних, повідомляє «Громадський простір».

Проблема донорства крові актуальна для держави в цілому і для Харківської області зокрема. За інформацією Міністерства охорони здоров’я, за 15 років загальна кількість донорів в Україні скоротилася більш ніж удвічі.

Серед причин, що призводять до занепаду донорства в Україні, експерти називають складні соціально-економічні умови, погіршення демографічної ситуації, ліквідацію планової системи організації донорства, невиконання зобов’язань держави щодо пільг донорам і припинення пропаганди донорства.

ХОГО «МИР» постійно веде просвітницьку роботу серед молоді та підприємств, просуваючи ідею корпоративного донорства. Участь колективу в донорських акціях – це не тільки соціально відповідальна діяльність, але і свого роду створення команди.

Донорство – можливість проявити соціальну відповідальність та розвинути новий вид благодійності.

Для компанії влаштувати День донора можна прямо у себе в офісах. Людям, які бажають здати кров, не треба брати відгул і їхати на станцію переливання крові – станція приїжджає до них сама, а ХОГО «МИР» бере на себе реалізацію проекту на вищому рівні.

Організація Днів донора на підприємствах може стати основою політики соціальної корпоративної відповідальності компанії. Не на словах, а на ділі компанія, установа чи організація можуть реалізувати справжній соціальний проект, який безумовно підтримується в корпоративному співтоваристві, серед клієнтів і партнерів, а також на державному рівні.

Донорство – прекрасна можливість духовного згуртування колективу компанії, воно може стати складовою корпоративної культури. Ніщо так не зближує людей в робочій команді, як добра справа.

Ідея, яку ми реалізовуємо, – це не тільки наша мрія, але і тих людей, які хоч раз в житті стикнулися з проблемою нестачі донорської крові. Лікарні та Центр переливання крові завжди можуть запропонувати кров для лікування, однак за непростих умов. Якщо людина самостійно знайде донора, то вона без перешкод отримає дозу крові, а якщо ні – то, вибачте, доведеться купити. Ще складніша ситуація з компонентами крові для онкохворих, особливо дітей.

Першорядне завдання проекту:

– популяризація системного безкоштовного донорства як елементу здорового способу життя;
– проведення Днів донора серед підприємництва і студентів ВНЗ та передача безкоштовної крові до фондів онкологічних відділень області;
– формування бази контактів, які бажають вступити до лав донорів на термінове реагування.

За час реалізації проекту «Крапля надії» донорський рух підтримали три ВНЗ Харкова: керівництво ХНУ ім. В.Н. Каразіна та первинної профспілкової організації студентів, аспірантів і докторантів, ректор та Студентський Альянс НТУ «ХПІ», керівництво та профспілкова організація ХНАДУ.

За консультацією звертайтеся до керівника проекту, Жанни Харківської-Дзюба, тел. (091) 977-02-71, e-mail: [email protected].

Офіційний сайт ХОГО «МИР» http://mivmeste.org.ua/