Олександр Максимчук: «Лобіювати інтереси благодійного сектора легше та ефективніше, консолідуючи зусилля» 28 Вересня 2011 14:47

Олександр Максимчук: «Лобіювати інтереси благодійного сектора легше та ефективніше, консолідуючи зусилля»

28 вересня 2011 року у Львові у рамках IV Екуменічного Соціального Тижня пройшов круглий стіл на тему «Досвід діяльності громадських та благодійних організацій в роботі з дітьми та молоддю з особливими потребами». Захід організований ГО «Мелодія життя» за підтримки Фонду «Україна 3000» та ВБО «Асоціація благодійників України».

У круглому столі взяли участь заступник міського голови Львова з гуманітарних питань Василь Косів, заступник голови Львівської обласної ради Валерій П’ятак, президент Асоціації благодійників України, голова правління Фонду «Україна 3000» Олександр Максимчук, голова правління громадської організації «Мелодія життя» Тетяна Левандовська, представники громадських і благодійних організацій, лікувальних та реабілітаційних центрів, соціально відповідального бізнесу, а також керівники польської організації «Товариство для неповносправних осіб «Магнум Бонум». Загалом на круглому столі були присутні близько 40 чоловік.

У першій частині обговорення учасники круглого столу порушили питання забезпечення денного догляду для важконеповносправних дітей та молоді на базі громадських організацій. Були окреслені основні проблеми, що виникають у цьому питанні. Представники організацій і влади були спільні у думці, що в цьому складному питанні необхідне об’єднання зусиль, а також зміна системи соціального захисту. Як приклад була наведена система, що існує в Польщі, докладніше про неї розповіла Маріола Бардовська («Товариство для неповносправних осіб «Магнум Бонум»).

Друга частина круглого столу була присвячена питанню благодійності в Україні, її теперішньому стану і перспективам розвитку, ролі у цих процесах влади, бізнесу, громади.

У своїй доповіді Олександр Максимчук навів приклади взаємодії громадських і благодійних організацій та держави в інших країнах. Так, у Німеччині дві третини коштів, якими оперують громадські організації, надходять від держави. А США та Великобританія добродійництво стимулюють в інший спосіб – забезпечують серйозні податкові пільги тим фізичним та юридичним особам, які жертвують гроші на благочинні справи. «Це свідчать про те, що розвинута держава так чи інакше стимулює, фінансує або допомагає фінансувати системну благочинну роботу громадських організацій», – підкреслив Олександр Максимчук.

Він нагадав невтішні дані: щодо місця України у рейтингах благодійності і відношення українців до благодійної діяльності. На його думку, вихід зі складної ситуації, в якій сьогодні знаходиться благодійність, неможливий без декількох термінових кроків. Перший з них – зміна законодавства. «Ухвалення Закону «Про благодійництво і благодійні організації значно полегшить нашу з вами роботу, – сказав Олександр Максимчук. – Спростить процедуру входження в благодійну діяльність, унеможливить багато зловживань, які, на жаль, присутні в цій сфері, відкриє новий інструментарій».

Другий крок – об’єднання зусиль благодійних організацій. «Лобіювати інтереси благодійного сектора легше та ефективніше, консолідуючи зусилля, – підкреслив Олександр Максимчук – Для цього була створена Асоціація благодійників України. Хоча організація ще дуже молода, але вона заявила про себе низкою добрих справ у різних сферах – культурній, медичній, соціальній».

Третій крок – популяризація благодійництва. Саме для цього вже п’ятий рік поспіль проводиться Національний конкурс «Благодійник року». Олександр Максимчук докладніше розповів про конкурс і закликав усі організації, чия робота спрямована на покращення життя суспільства, подавати заявки на конкурс.

Після цього Олександр Максимчук відповів на запитання аудиторії.

Нагадаємо, о 16:00 у львівському нічному клубі «Пікасcо» розпочнеться благодійний концерт для дітей з особливими потребами, організаторами якого є ГО «Мелодія життя», МБФ «Україна 3000» та ВБО «Асоціація благодійників України».


Галерея (7 фото)

* Для перегляду клікніть на фото