У селі Святопетрівське відкрили багатофункціональний комплекс «Доброволець» 19 Березня 2018 20:19

У селі Святопетрівське відкрили багатофункціональний комплекс «Доброволець»

    Сучасний, багатофункціональний комплекс «Доброволець» у селі Святопетрівське, що неподалік Києва, 17 березня офіційно відчинив свої двері для дітей, молоді, спортсменів, добровольців та активної громади. Спорт, духовність і культура під одним дахом      

   Перший місяць весни – щедрий на знакові події в історії України. Народилися відомі українці, такі як – Іван Мазепа, Тарас Шевченко, Максим Рильський, Ліна Костенко, також березні 1917 року було відкрито першу українську гімназію, 1927 – го світ побачив пілотний номер «Літературної України», 1977 року на Контрактовій площі в Києві було встановлено пам’ятник мислителю і філософу – Григорію Сковороді,17 березня 1917 – гопід головуванням сильного історика, активного громадсько-політичного діяча – Михайла Грушевського, було створено Українську Центральну Раду. В зв’язку з напруженими подіями впродовж останніх п’яти років, починаючи з листопада 2013-го (народження «Євромайдану» – наступ беркутівців – справа снайперів – «Небесна сотня» – війна на Сході – зона АТО), кожен з нас усвідомлює – треба ставати сильними, як фізично так і морально. Розуміє це і голова громадського об’єднання «РУХ територіальних громад»  – Олександр Тигов, тому він взяв на себе відповідальність, реалізувати проект, що допоможе укріпити дух української нації, створивши комплекс спортивно-патріотичної підготовки «Доброволець», що знаходиться у селі Святопетрівське Києво-Святошинського району, відкриття якого відбулося минулої суботи, 17 березня 2018 року. Дивний збіг, чи не так, як впродовж століть переплітаються важливі події в українській історії?
           На урочисту подію зійшлися місцеві жителі, представники патріотичних рухів, громадських організацій, благодійних фондів, учасникиМайдану, родини загиблих, військові, спортсмени, добровольці, творчі особистості та інша активна громада Київщини. Серед офіційних гостей були: Заступник Міністра молоді та спорту України – Ярослав Войтович, Начальник Управління цивільно-військового співробітництва Збройних Сил України, полковник – Олексій Ноздрачов, заслужений юрист України, в минулому перший заступник Генерального прокурора України, лідер політичної партії «Патріот» – Микола Голомша, Керівник Добровольчих батальйонів, які зараз мужньо стоять в зоні бойових дій – Микола Бондар, Заступник голови Київської обласної державної адміністрації – Дмитро Назаренко, Начальник Управління фізичної культури і спорту КОДА – Сергій Тимофєєв, олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики, активна громадська діячка, легендарна – Стелла Захарова та відомий футболіст, володар багатьох кубків, чемпіон СРСР, один із творців «золотої епохи» футбольного клубу київського «Динамо» і українського спорту в цілому – ВікторХлус.


        Спочатку розпочалась офіційна частина: військовий оркестр 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних Сил України урочисто зіграли кохану пісню, з якої починається та закінчується день – Гімн України, виступ співачки, телеведучої, артистки «GUGA EntertainmentIndustry», яка є володаркою титулу «MissModeloftheWorld 2017» – Лілії Галушко, настоятель Свято-Михайлівської парафії Української Православної Церкви Київського Патріархату, протоієрей –  Михайло Ткач  провів спільну панахиду за усіма полеглими,потім покладання квітів до пам’ятника «Добровольчим батальйонам» і хвилина мовчання.Після урочистостей всіх присутніх було запрошено до приміщення,  де чекало продовження, адже бадьорого настрою та азарту додали спортивні змагання, що відбувались паралельно: турнір по самбо серед ветеранів під керівництвом директора стратегії і розвитку Національної Федерації Самбо України – Юрія  Клімантова, боксерські поєдинки, бойове самбо і турнір з настільного тенісу, проводив резидент Київської обласної федерації самбо – Вадим Скрипаль, шаховий турнір серед команд Києва  і області, під керівництвом судді вищої категорії з шахів, завідувача спортивного відділу українського державного центру позашкільної освіти МОН України – Івана Романовича Захарчука. В одному із залів транслювався документальний фільм про Україну – «Від Ярослава до Майдана», а на третьому поверсі відбувалась виставка малюнків вихованців Боярської художньої студії Юрія Горбачова. Вкінці змагань, було підведено підсумки, символічні кубки та медалі отримали переможці.Зі слів присутніх під час відкриття «Добровольця», село Святопетрівське стало справжньою олімпійською столицею України, адже близько трьохсотвідвідувачів завітало на захід, лише учасників спортивних змагань було 196, з них: боксери – 75, ветерани самбо – 54, бойове самбо – 30, теніс – 16, шахи – 21.
        Масштабність проекту – вражає, сама будівля в чотири поверхи, де розміщено зали для занять з різних видів спорту – бійцівський (самбо, бойове самбо, дзюдо, бокс, кікбоксинг,
карате), більярдний, тенісний, танцювальний (фітнес, динамічна і степ аеробіка, атлетична гімнастика, шейпінг, йога, хатха-йога), також в комплексі облаштовано тренажерні зали. Є тут і спеціальні побутові приміщення (роздягальні, душові, медична кімната). Простора конферанс-зала ідеально підходить для масштабних заходів (семінари, тренінги, конференції, форуми), тут в подальшому проводитимуться відкриті зустрічі: громада – бізнес – влада, для обговорення важливих питань відносно регіонального розвитку, як Київщини так і країни в цілому. На четвертому поверсі – Hostel на 60 місць, призначений як тимчасове житло для членів громадського об’єднання, спортсменів і всіх учасників тих чи інших подій. Обігрівається комплекс власною котельнею, що дає змогу обійтися без російського газу. Основну частину фінансових витрат на створення проекту Олександр Тигов  взяв на себе, також долучилися його однодумці і партнери, при цьому місцева влада участі не приймала.


       Комплекс має свою вже історію, образ 18-річного Кіборга – Сергія Табали під позивним «Сєвєр»,  ліг за основу пам’ятника, присвяченого усім добровольцям, його можна побачити при вході до будівлі, встановлення відбулося у День Незалежності 24 серпня 2016 року. Рік по тому,24 серпня 2017 року, Олександр Тигов і команда патріотів започаткували роботу музею «Від Майдану до війни». Експозиції військової тематики з фото і картинами в форматі репортажу зберігають хронологію подій від листопада 2013-го і дотепер. Музей зібрав пам’ятні речі з часів Майдану та продовжує наповнюватися «експонатами опаленими війною». Тут можна побачити: нагороди, книги, особисті речі Небесної Сотні: Володимира Мельничука, Віктора Швеця та Віталія Васільцова. У музеї проходять екскурсії для всіх бажаючих та пам’ятні вечори. «Ми створили музей з метою розвитку і підняття патріотичного духу у дітей та молоді. Музей вшановує загиблих під час Революції Гідності і війни на Донбасі, надає змогу відвідувачам побачити на власні очі речі з зони бойових дій, доторкнутися до історії та вшанувати Героїв. Також в планах встановити ще один пам’ятник – САУ (Самохідна артилерійська установка). САУ 120 калібру стояла в Авдіївці та знищена мінометним вогнем, у неушкодженому стані лишився тільки ствол, а нещодавно(наприкінці лютого)я повернувся з Донбасу, возив гуманітарну допомогу для наших бійців, дізнавшись, що САУ вже списали на брухт,зараз працюю над документами для вивезення» – відмічає  Олександр Тигов.


          Центр урочисто відчинив свої двері для дітей і молоді не лише Києво-Святошинського району, а й наближених населених пунктів, що матимуть змогу абсолютно безкоштовно займатися спортом, приймати участь та ставати самим ініціаторами різних освітньо-інформаційних заходів, разом з тим вивчати історію сучасності, змістовно проводячи час. А для наших мужніх хлопців – добровольців, які відкидаючи страх, відчайдушно йдуть боротися з ворогом на передову, центр стане своєрідним осередком здобуття сили, адже тут є змога тренуватися, щоб мати гарну фізичну форму для ефективного поводження на полі бою, виконувати завдання в екстремальних умовах і контролювати будь-яку не штатну ситуацію. За рахунок досить вдалого розташування – недалеко від Києва, а також Вишневого і Боярки, «Доброволець» цілком може стати одним із центрів спортивно-культурного життя Київщини.
        «Рідна земля, Батьківщина, Україна, які ж це прості і разом з тим прекрасні і святі  слова. Бути українцем – значить щиро вірити в Україну. Зараз всі ми переживаємо непрості часи, ніхто навіть подумати не міг, що саме ця ситуація змусить кожного з нас стати справжнім патріотом. Україна – приклад великої мужності, витривалості та духовності і ми маємо спільними зусиллями робити все заради нашого, знову ж  таки – спільного добробуту», цими словами ініціатора створення проекту – СПК «Доброволець», голови громадської організації «РУХ територіальних громад» – Олександра Тигова, завершується пост репортаж про подію.