На Хмельниччині відкрили єдиний в Україні пам’ятник Джурі 29 Червня 2018 12:39

На Хмельниччині відкрили єдиний в Україні пам’ятник Джурі

23 червня, в селі Лісоводи Городоцього району відбулося урочисте відкриття артскверу «Джура». Це – єдиний в Україні триметровий пам’ятник Джурі і сквер площею понад 600 м2.   Ідея встановити його належить засновнику благодійного фонду «МіСТ» Дмитру Савенку.

В арт-сквері встановлено скульптурну фігуру «Джура». Джурами називали в Україні в 16—18 століттях зброєносця, учня у козацької старшини. Зазвичай це були молоді хлопці. Скульптурну фігуру виконали кам’янецькі майстри Сергій Кляпетура та Роман Кліщ.  Територію скверу виклали тротуарною плиткою  з подільським орнаментом. Унікальність скверу в тому, що вперше знані українські скульптори і архітектори фактично створили музей подільської вишиванки з тротуарної плитки під відкритим небом. Окрім того,  благодійний фонд “МіСТ” виділив кошти для ремонту фасаду Лісоводської школи з врахуванням енергозбереження.

Довідково. Михайло Михайлович Савенко (1937—2011) — український мостобудівельник, громадський діяч, засновник благодійного фонду опікування дитячими будинками.За його участі зведенні більшість мостів в сучасному Києві, багато в інших місцях України — зокрема в Кам’янці-Подільському міст «Лань, що біжить».
В 1944—1952 роках виховувався у Лісоводському дитячому будинку. Опікувався Лісоводською школою та дитячими будинками.Почесний громадянин села Лісоводи. Його іменем названий благодійний фонд «МіСТ», котрий опікується дітьми дитячих будинків.
Благодійний фонд «МіСТ» імені М. Савенка» заснований у 2012 році.  Засновник  – син, Дмитро Михайлович Савенко. В 2016-2017 роках у Всеукраїнському конкурсі «Благодійна Україна» та в конкурсі «Благодійна Хмельниччина» фонд зайняв 1 місце в номінаціях «Освіта» та «Культура». Михайло Савенко та Дмитро Савенко – почесні громадяни села Лісоводи.