Експертне обговорення “Запровадження відсоткової філантропії в Україні” 23 Січня 2020 16:21

23 січня 2020 Віце-президент Асоціації благодійників україни Олександ Олійник та виконавча директорка Оксана Лобко взяли участь в експертному обговоренні щодо необхідності запровадження відсоткової філантропії в Україні.

ІСТОРІЯ: З 2012 року Асоціація благодійників активно підтримала ініціативу озвучену в 2009 році у рамках Другого Екуменічного Соціального Тижня у Львові, де відбулася презентація законопроекту щодо впровадження відсоткової філантропії в Україні. З 2012 року Асоціація благодійників України провадить адвокасійну та лобістську роботу, спрямовану на впровадження в Україні відсоткової філантропії. З її ініціативи була утворена робоча група, яка у напрацювала робочу версію проекту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки неприбуткових організацій», що регулював би механізми відсоткової філантропії.

На початку жовтня 2014 року законопроект був представлений на Координаційній раді, утвореній міністром Кабінету Міністрів України з метою врахування громадської думки під час формування та реалізації державної політики, програм соціально-економічного та культурного розвитку для модернізації українського суспільства, гармонізації суспільних відносин, формування сучасної конкурентоспроможної соціально орієнтованої економіки.

Іде відсоткової філантропії була схвальна сприйнята українськими парламентарями. Так, 12 лютого 2015 року група депутатів внесла до Верховної ради проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України № 2122 (щодо підтримки неприбуткових організацій)», в якому прописано механізм відсоткової філантропії.

Метою обговорення є напрацювання єдиної позиції громадських організацій, благодійних фондів та інших неприбуткових організацій щодо інструменту відсоткової філантропії та його реалізації в Україні.

Відсоткова філантропія – це механізм фінансової підтримки неприбуткових організацій, що полягає в наданні громадянам права на власний розсуд розпоряджатися на користь обраних ними неприбуткових організацій, законодавчо визначеним відсотком сплаченого громадянами податку з доходу.

Під час обговорення були розглянуті наступні питання: 

  • які неприбуткові організацій можуть бути бенефіціарами (отримувачами) відсоткової філантропії в Україні, які дії для цього вони мають вчинити, щоб отримувати кошти;
  • яким чином громадянин може спрямувати відсоток сплаченого податку такій організації та буде обговорено ідеї щодо якісної інформаційної політики для громадян щодо механізму користування інструментом

Учасниками обговорення стали представники громадських та міжнародних організацій, благодійних фондів, а також інші експерти та фахівці у галузі оподаткування та благодійності, що є зацікавленими у адвокації процесу запровадження інструмента відсоткової філантропії в Україні.

https://vboabu.org.ua/news/942.html

Деталі