ДМИТРО САВЕНКО ОТРИМАВ ДЕРЖАВНУ НАГОРОДУ 25 Червня 2020 16:28

23 червня у м.Хмельницькому відбулось урочисте нагородження орденом “За заслуги” ІІ ступеню засновника та голову наглядової ради благодійного фонду “МіСт імені Михайла Савенка” Дмитра Савенка (нагороду від голови Хмельницької облдержадміністрації Дмитра Габінета приймав президент благодійного фонду «МіСт» Сергій Ісаєнко). Пан Савенко був приставлений до державної нагороди Президентом України 29 травня 20020 року з нагоди Дня захисту дітей – за вагомий особистий внесок у забезпечення реалізації державної політики у сфері соціального захисту дітей, створення умов для їх всебічного розвитку та високий професіоналізм та активну життєву позицію. Це не перша висока відзнака благодійника. В 2017 році Дмитро Савенко отримав орден «За заслуги» ІІІ ступеня, а в 2018 – орден Святого Миколая Чудотворця УПЦ.

Савенко Дмитро Михайлович є активним учасником руху доброчинців та благодійників в Україні і вже більше 12-ти років надає (в тому числі разом зі створеним ним благодійним фондом ««МіСт» імені Михайла Савенка») постійну благодійну матеріальну допомогу 15 дитячим (інтернатного типу, дитячим будинкам, дошкільним, загальноосвітнім та соціальним) закладам  Хмельницької області  з загальною кількістю – 2500 дітей.

Взявши за основу системний підхід, керівництво БФ ««МіСт» імені Михайла Савенка» (який був створений у пам’ять про батька Михайла Савенка, вихованця дитячого будинку) на чолі з головою наглядової ради Дмитром Савенком, ретельно вивчає потреби підшефних закладів і постачає дітям все необхідне: зручні ліжка, меблі, комп’ютери, оргтехніку, сучасне оснащення, спортивний інвентар. Також  БФ «МіСт» імені Михайла Савенка» успішно реалізує такі акції, як «Подаруй ліжко дітям», «Подаруй сенсорну кімнату інтернату», «Подаруй спортивну стінку інтернату або школі», «Спортивна секція в інтернаті» тощо.  Чудовою ініціативою є проведення в підшефних закладах відкритих уроків творчості та ремесел із залученням відомих митців і діячів культури України під назвою «У бога нема рук, окрім твоїх».

Нині БФ ««МіСт» імені Михайла Савенка» входить до почесного списку членів Асоціації благодійників України. Три роки поспіль, у 2017-2019 рр., фонд посідав І місце в регіональному етапі «Благодійна Хмельниччина» Національного конкурсу «Благодійна Україна-­2016» та «Благодійна Україна-­2017» у номінації «Благодійність в освіті та культурі» і в номінації «Місцева благодійність» конкурсу «Благодійна Україна­-2018» та 2 місце у номінації «Регіональна благодійність» регіонального конкурсу «Благодійна Хмельниччина-2019», щоразу отримуючи головну відзнаку конкурсу — бурштинового «Ангела добра», а сам Дмитро Савенко по результатам своєї особистої благодійної діяльності протягом 2018 року посів в 2019 році почесне І місце цього конкурсу в номінації «Благодійник року-2018» на Хмельниччині.

Значним досягненням «МоСту» є відродження на Хмельниччині мотоболу, який завжди був гордістю краю. Спільними зусиллями Дмитра Савенка та створеного ним благодійного фонду у м. Кам’янець­Подільський відновлено єдину на теренах Західної України  мотобольну команду «Поділля-Мотор» та проведено Кубок України з мотоболу у м. Кам’янець­-Подільський в 2014 та в 2019 роках. Завдяки спільній підтримці протягом 2014-­2019 рр. команда бере участь у Чемпіонатах та Кубку України з мотоболу і всі ці роки всі матчі команди безкоштовно відвідують вихованці  підшефних закладів фонду та учасники АТО.

З самого початку війни Дмитро Савенко почав особисто надавати допомогу,  а саме передачу амуніції та обладнання, Державній прикордонній службі України. На цей час ним передано: 84 бронежилета, 100 кєвларових касок, 20 захисних комплектів для рук та ніг, а також  меблів та казарменого обладнання. 16 травня 2014 року наказом №340-ос  Голови Державної прикордонної служби України  Дмитра Савенка за цю допомогу було нагороджено медаллю «За сприяння в охороні державного кордону України».

Наразі, останнім значним благодійним проектом Дмитра Савенка стало будівництво арт-скверу «ДЖУРА» з відповідним монументом (образом юного джури) на пришкільній території Лісоводської ЗОШ І-ІІІ ст. (с. Лісоводи, Городоцького району, Хмельницької області). Розробка і будівництво всього цього проекту в об’ємі 1550 000 грн.  було особисто профінансовано виключно Дмитром Савенком, а сам арт-сквер було урочисто відкрито та подаровано ним 23 червня 2018 року громаді цього села.

Однак не лише дітьми опікується Благодійний фонд. Нині, коли найбільше допомоги в боротьбі з епідемією потребують наші лікарі, медичні установи, «МіСт» теж підставив своє дружнє плече. Лише на Кам’янеччину було доставлено 6 знезаражуючих боксів, а ще багаторазові медичні захисні костюми, маски та високі бахали, допомагають і Київським лікарням.