Прохання підтримати створення Музею Юрія Лисянського у Ніжині 20 Липня 2020 14:14

Звертаємося до Вас з проханням про підтримку у створенні нового музею. У 2023 р. Україна відзначатиме  ювілейну дату: 250 років від дня народження нащадка шляхетної козацької родини з Ніжина, українського навколосвітнього мореплавця, вченого географа, океанолога, етнографа, учасника та одного з організаторів (разом з А.І.Крузенштерном) навколосвітньої експедиції 1803-1806 років Юрія Федоровича Лисянського (1773-1837).

Так сталося, що український шляхетний козак Юрій Лисянський та естонський барон німецького походження Адам Іоганн фон Крузенштерн стали організаторами та керівниками першої в історії колишньої Російської імперії навколосвітньої експедиції. Російська пропаганда подає їх виключно як “великих росіян”. Настав час сказати правду і повернути наших героїв на батьківщину. Естонський народ це вже зробив: у 2013 році в місті Таллінні  відкрито великий бронзовий барельєф Крузенштерна, а у невеличкому містечку Кільтсі при підтримці уряду Норвегії реставровано його маєток, де тепер діє школа та музей видатного мореплавця (https://en.wikipedia.org/wiki/Kiltsi_Manor)
Ми глибоко переконані, що настав час повернути на батьківщину і пам”ять про видатного українця Юрія Лисянського. В місті Ніжині зберігся будиночок, який належав батькові славетного мореплавця – священику церкви Івана Богослова протоієрею Федору Лисянському. Збереглася церква Івана Богослова, пам”ятка архітектури національного значення, у якій батько власноруч охрестив свого сина (передана громаді ПЦУ, потребує реставраці), а в Музеї рідкісної книги Ніжинського держуніверситету імені Миколи Гоголя зберігаються книги, подаровані у 1824-1827 рр. особисто Юрієм Лисянським.
Рішенням Ніжинської міської ради наприкінці минулого року будиночок Лисянського передано для створення в ньому меморіального музею нашого земляка.
Але, незважаючи на підтримку міської влади, створення сучасного музея, як кажуть, практично “з нуля”, потребує величезних зусиль та фінансових вкладень. На жаль, тільки силами місцевого бюджету, це виконати дуже важко…
На даний момент ми зробили вже чимало: в упорядкування будинку та археологічні розкопки на його території витрачено близько 200 тис. грн. У видавництві “Темпора” ми вперше в історії України перевидали мандрівні записки Ю.Лисянського. Зараз ведуться перемовини з відомим в Україні музейним дизайнером Олександром Антонцем (“Майстерня музейних проєктів Олександра Антонця”) про співпрацю у розробці художнього проєкту експозиції. Детальніше про нашу діяльність можна дізнатися на нашій фейсбук-сторінці та у нашому блозі:
Будемо вдячні, якщо Ви знайдете можливість підтримати наш проєкт у будь-якій зручній для Вас формі.
Наші контакти:
[email protected]
https://www.facebook.com/lisianskymuseum/
З повагою, надією на співпрацю та вдячністю за розуміння,
директор бібліотеки та Музею рідкісної книги Ніжинського державного університету імені Миколи Гоголя
та за сумісництвом науковий співробітник Меморіального будинку-музею Юрія Лисянського
Олександр Морозов