У Львові відкрили пам’ятну таблицю Василю Вишиваному 19 Серпня 2021 11:22

18-го серпня 2021 року, у 173 річницю загибелі Вільгельма фон Габсбурґа (Василя Вишиваного), за участі Президента Асоціації благодійників України – Олександра Максимчука, з ініціативи членів асоціації та громади міста у Львові урочисто відкрито меморіальну таблицю Василю Вишиваному.

Меморіальну таблицю розмістили на будівлі за адресою: м. Львів, площа Василя Вишиваного, буд. №4.

Меморіальний барельєф містить портрет діяча, друга його частина описує звання, а також приналежність Василя Вишиваного до міста. Таблиця була затверджена Львівською міською радою.

Барельєф розробила творча група викладачів Львівського державного коледжу декоративного і ужиткового мистецтва імені Івана Труша. Спроектував архітектор Ігор Кузьмак

Вільгельм фон Габсбурґ (Василь Вишиваний) – визначний український військовий діяч, політик, дипломат, поет, австрійський архікнязь династії Габсбурґів, полковник Легіону Українських Січових Стрільців.

У серпні 1947 року Вишиваний вийшов з дому і більше не повернувся. Його викрав радянський СМЕРШ та перевіз до Карлс-Баденської тюрми. Тут з нього хотіли під тортурами дізнатися про контакти з ОУН і УПА та з розвідками західних держав. Не добившись жодних зізнань, наприкінці листопада 1947 року його вивезли до Лук’янівської тюрми Києва, де продовжили допити. Та Вільгельм Габсбург-Вишиваний не зламався. Помер від зупинки серця 18 серпня 1948 року у віці 53 років, провівши фактично рік під тортурами і тиском радянської каральної системи.

На теренах Львівщини,  українські вояки, з якими Вишиваний на рівних відстоював незалежність нашої держави під час Першої світової війни, Вільгельму Габсбурґу, таким було ім’я полковника Легіону УСС при народженні, дали ім’я Василь Вишиваний.

Відтак, з ініціативи громадськості та за підтримки Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради 2020 рік проголосили роком Василя Вишиваного.

Постать Василя Вишиваного назавжди увійшла в історію Визвольних змагань Українського Народу – як постать невтомного борця і великого патріота нашої країни та стала прикладом самовідданої боротьби за справедливість та право бути господарем на своїй землі.