Доброчинність очима експертів: Асоціація благодійників України представила «Зелену книгу української доброчинності – 2020» 21 Жовтня 2021 9:52

20 жовтня 2021 року у приміщенні інформаційної агенції «UA Crisis Media Center» пройшла презентація дослідження  «Зелена книга української доброчинності» – аналітичного збірника, упорядкованого Асоціацією благодійників України у партнерстві з аналітичною агенцією «Центр ділового партнерства» за інформаційної підтримки Ресурсного центру «ГУРТ».

У презентації взяли участь представники упорядників – Президент Асоціації благодійників України Олександр Максимчук, віце-президент Асоціації Олександр Олійник та Президент Фонду розвитку громадських організацій «Західноукраїнський ресурсний центр» Василь Полуйко, а також експерти, які брали участь в опитуванні «Стан розвитку доброчинності в Україні 2020», що постало в основі дослідження, представники громадського та благодійного середовища.

Асоціація благодійників України проводить національне експертне опитування вже дев’ятий рік поспіль з метою з’ясувати особливості та тенденції розвитку української благодійності. Метою дослідження було і залишається створення документу, який запроваджує та здійснює системний аналіз, своєрідний календарний зріз благодійного життя в Україні. Ці ґрунтовні дослідження стану третього сектору, дають основу для розуміння ситуації та подальшої роботи в секторі.

Цьогорічна «Зелена книга» складається з двох частин – результатів експертного опитування та фахових коментарів до результатів дослідження. У першій частині, експерти, відповідаючи на запропоновані упорядниками питання, окреслюють сучасний стан розвитку благодійності в Україні; у другій – містяться коментарі від експертів, представників доброчинного середовища. Загалом ми отримали більше десятка фахових коментарів щодо результатів цьогорічного дослідження. Анкети-відповіді ще продовжують надходити і у підсумковому дослідженні, що буде підготовлено нами найближчим часом, кількість експертних думок буде значно більшою.

Опитування «Стан розвитку доброчинності в Україні 2020» проводилося у квітні-травні 2021 року. У ньому взяли участь 145 експертів, які представляють всеукраїнські та регіональні благодійні, громадські і волонтерські організації, заклади освіти, медицини, культури, медіа та наукові установи з усіх куточків України. Опитування є фаховим і територіально репрезентативним, коректно представляє існуючу у середовищі множину суб’єктів благодійності.

Другу, моніторингову частину в «Зеленій книзі – 2020», порівняно з її попередницею, вдалося значно розширити завдяки фаховим коментарям експертів.

Загалом ми вважаємо, що «Зелена книга української доброчинності»як документ, що містить значний масив інформації щодо аналізу, моніторингу сьогоднішнього стану у сфері української благодійності, може стати однією із відправних точок для фахового експертного обговорення і початку конструктивного процесу пошуку суспільного консенсусу щодо шляхів ефективного розвитку благодійності в Україні.

Кожного року перед проведенням цього опитування ми аналізуємо методику та результативність інших подібних досліджень, які проводяться як в Україні, так і за кордоном. Зокрема, маємо на увазі опитування Фонду «Демократичні ініціативи» ім. Ілька Кучеріва, Благодійної організації «Фонд родини Загорій» (Zagoriy Foundation), Міжнародної фундації CAF.