Творчість заради життя 14 Лютого 2012 15:51

З 12 по 19 лютого 2012 р. у Великій актовій залі при храмі на честь прп. Феодора Освяченого (Київській Єрусалим) триває благодійна виставка-аукціон дитячого малюнку. Діти – автори цих малюнків – незвичайні. Усіх їх об’єднує величезне бажання жити. Адже всі вони – пацієнти відділення дитячої онкогематології Київського обласного онкологічного диспансеру.

Малюванням вони займаються під керівництвом спадкової художниці Каті Сапожкової, яка є арттерапевтом та артдиректором Міжнародного благодійного фонду (далі –МБФ) «Дар надії» (директор – Євген Рибаков). Ідея аукціону (задля допомоги онкологічно хворим дітям) виникла кілька років тому в меценатів-доброчинців, які тісно співпрацюють із МБФ «Дар надії», і завдяки спільним та злагодженим зусиллям волонтерів відбулося кілька таких виставок-аукціонів: у Молодому театрі, галереях «Грифон» та «Печерська».

Євген Рибаков розповів, що упродовж п’яти років існування, за участі волонтерів фонду, «завдяки зусиллям батьків хворих дітей, професіоналізму лікарів, а також – завдячуючи допомозі небайдужих людей, вдалося врятувати більш як сто життів». Багато хто з порятованих дітей успішно вступили до внз, а дехто навіть створив власні родини. Особливо керівник МБФ «Дар надії» підкреслив незвичайність їхніх постійних жертводавців, із якими у волонтерів склалися «дивні» стосунки:   «жертводавці самі пропонують форми активності, самі їх реалізовують, і самі звітують», адже «щиро переймаються долею хворих дітей і бажають врятувати якнайбільше дитячих життів».

Показово, що саме з таких ось дитячих малюнків і «народилася» доброчинність у відділенні дитячої онкогематології Київського обласного онкологічного диспансеру, адже першою (як волонтер) до відділення прийшла художниця Катя Сапожкова. Дізнавшись про нагальні потреби хворих діток, Катя одразу допомогла фінансово, а також як донор, а згодом розпочала працювати з дітьми і як художниця.

«Готуючись до занять, я думала, – згадує художниця, – що малювати ми будемо недовго, максимум годину, бо скільки можуть малювати діти, уражені недугою, після хіміотерапії, опромінювання та операцій? Але діти настільки скучили за таким, здавалось би, повсякденним (для звичайних, не хворих дітей) заняттям, що ми малюємо кілька годин поспіль. Мене зазвичай вистачає лише на 5-6 годин, а діти, здається, могли б малювати цілодобово»

Деякі малюнки хворих дітей представлені на сайті «Жити завтра» Української відкритої асоціації організацій, груп та осіб, що працюють з дітьми, які страждають на онкологічні захворювання

Щороку такі виставки відбувалися саме у лютому і хронологічно прив’язувалися до Всесвітнього дня боротьби з онкозахворюваннями (4 лютого). Нинішня – особлива, адже проходитиме при Свято-Феодорівському храмі (Київському Єрусалимі), під патронатом одразу двох доброчинних організацій – МБФ «Дар надії» та «Київський Єрусалим».

Проблеми дітей із відділення онкогематології давно знайомі настоятелю, священникам та парафіянам цього київського храму, адже щонеділі відбувається причащання хворих діток та їхніх батьків. Крім того, учні недільної школи, що діє при храмі, традиційно вітають своїх однолітків із днем св. Миколая, Різдвом, Воскресінням Христовим та іншими православними святами.

Шановні друзі, запрошуємо вас  на це свято, під час якого ви не лише отримаєте естетичну насолоду, але і матимете безпосередню можливість допомогти дітям, що страждають на важку недугу, подарувати їм надію! Сподіваємося на ваше милосердя!

Благодійна організація «Київський Єрусалим»