Щорічна акція «Допоможемо зимуючим птахам» проходить в Херсоні! 20 Лютого 2012 13:05

Щорічна акція «Допоможемо зимуючим птахам» проходить в Херсоні!

З настанням зими для птахів, які не відлітають в південні країни, настають найважчі часи: голод і холод. І на Херсонщині існує дуже багато різновидів зимуючих птахів: від горобця до голуба. Щоб допомогти пернатим потрібно своєчасно розвісити годівнички і організувати регулярну підживу для них. Цікавий факт: якщо годівниця протягом усього зимового періоду буде завжди наповнена, то від голоду можна врятувати більше 12 птахів!

Взимку годівниці в наших краях відвідує більше десятка видів пернатих. Серед міста це будуть великі синиці, домовик і польовий горобець, сизий голуб, сорока. У великому парку, на околиці або в сільській місцевості, особливо на узліссі, видовий склад буде більш різноманітний.
 
Ось уже близько 10 років про наших пернатих друзів піклуються члени Обласного центру еколого-натуралістичної творчості молоді. В основному, це діти 3-11 класів з різних херсонських шкіл. Щорічно з настанням холодів, вони організовують акцію під назвою «Допоможемо зимуючим птахам».

16 лютого 2012 в гості до юних натуралістам був запрошений благодійний фонд Устина Мальцева. Вже майже 5 років, як у цій акції бере активну участь команда фонду. З його допомогою був придбаний корм для птахів, який діти віднесуть в годівниці біля своїх будинків і шкіл. Друзі природи дуже тепло зустріли благодійників і навіть влаштували тематичний вечір. Хлопчики і дівчатка, які представляли різні гуртки, повідали багато корисної та захоплюючої інформації. Наприклад, синиці їдять тільки не солоне сало, а з 10 птахів тільки одна зможе зустріти зиму.

– Ми опікуємося над популяцією шпаків, які останнім часом залишаються на зиму в Херсонській області. Птах шпак – особливий, так як у нього невеликі ніжки і маленький дзьоб. І тому, коли снігом покривається земля, цій пташці дуже важко добути собі їжу. У зв’язку з цим, наші юннати витоптували невеликі галявини на снігу, куди вони насипали корм для шпаків …. Для того щоб слухати і радіти щебетання птахів навесні, потрібно дбати про них взимку. – Сказала Коваленко Інна Володимирівна, педагог-організатор Центру еколого-натуралістичної творчості молоді.

Якщо раніше проект «допоможемо зимуючим птахам» проходив виключно в рамках центру еколого-натуралістичної творчості молоді, то на сьогоднішній день – це масштабна акція, яка приваблює все більше і більше людей. Так, цього року допомогли нагодувати пернатих члени клубу «Пролісок» при Херсонській дитячій бібліотеці № 17, які взяли приклад БФ Устина Мальцева.

– Я хочу, в першу чергу, подякувати всім викладачам, які організовують дітей зі шкіл і прищеплюють їм любов до природи. По друге, я хотів би звернутися до всіх херсонців, щоб кожен з нас приділив на вихідних днях пів години і в сімейному колі зробити годівницю, купивши на ринку трохи корму і розмістивши її у себе на подвір’ї. Цим кожен зможе підтримати акцію «Допоможемо зимуючим птахам!» І допоможе врятувати зимуючих птахів.

В системі глобального споживання проблема екології та охорони навколишнього середовища стала дуже актуальною. Нам необхідно пам’ятати і піклуватися про природу. Прищеплюючи екологічну культуру дітям, ми створюємо собі стабільне і світле майбутнє!


Галерея (9 фото)

* Для перегляду клікніть на фото