Музеї Києва та Львова покращують фандрейзингові комунікації 28 Березня 2012 11:32

26 березня 2012 року у Музеї книги і друкарства України на території Києво-Печерської Лаври музейники та представники благодійних фондів опанували мистецьку практику ведення переговорів у фандрейзингу й отримали консультації з питань залучення фінансування та організації благодійних кампаній від консультанта з розвитку Фундації імені князів-благодійників Острозьких Руслана Краплича. Подія відбулася за сприяння Київської бізнес-школи «Вектор» й Антикризової гуманітарної програми Міжнародного фонду «Відродження».

Як повідомляють організатори тренінгу, в ході практичних занять і консультацій працівники музеїв розібралися у мотивах благодійників, філантропів, меценатів, донорів і спонсорів, а також вправлялися у ведені переговорів ними, результатом яких має стати підтримка добрих справ, запланована до здійснення музеями спільно з благодійними організаціями.

Учасники навчань відзначили цю подію важливою, корисною й такою, що буде мати продовження і розвиток, який відбуватиметься у партнерстві з владою, бізнесом, громадськими та благодійними організаціями, вітчизняними і міжнародними донорами й ЗМІ, до яких належить журнал «Вісник благодійництва», що започатковує відповідну музейно-мистецьку рубрику.

Валентина Бочковська, директор Музею книги і друкарства України, зазначила: «Я вдячна тренерам і всім присутнім. Важливим для мене було відпрацювання на практиці тої інформації, яку було подано в курсі. Отримала «інструментарій», який допоможе в переговорному процесі».

Ігор Пошивайло, заступник генерального директора Музею Івана Гончара, зауважив: «Люди, які працюють у сфері мистецтва та культури, мають зрозуміти, яким важливим є мистецтво переконання. Дуже сподобалася методика тренінгу – складні речі подано просто».

Представник Благодійного фонду «Мистецький Арсенал» Тетяна Власюк додала: «Мені дуже сподобалося. Отримала відповіді на ті питання, які були неясними щодо переговорів. Хочу пройти наступні курси і майстер-класи, які буде проводити Фундація ім. князів-благодійників Острозьких та «Вектор».

Світлана Шакіна, ще один тренер даного курсу, в свою чергу, відзначила, що бізнес-школа «Вектор» і надалі планує сприяти проведенню серії майстер-класів та тренінгів для представників неприбуткових організацій з основ фандрейзингу, залучення фінансування, проектної діяльності та розвитку локальних ресурсів.

Віктор Кушніренко, директор фонду «Підгорецький замок» (Львів), запропонував провести додаткові навчання для музейних працівників Львівщини. Ця можливість є реальною, оскільки вже 29-30 березня 2012 року на базі Українського Католицького Університету у Львові відбудеться черговий тренінг та групова консультація з питань залучення фінансування, організовані Фундацією Острозьких за підтримки Антикризової гуманітарної програми МФ «Відродження».