Асоціація Благодійників України та фонд «Здоров’я українського народу» співпрацюватимуть з кіберполіцією України й боротимуться з шахрайством у благодійності 4 Серпня 2023 11:40

Як не стати жертвою шахраїв, коли хочеш зробити гарну справу?

Під час війни благодійність – рушійна сила допомоги тим, хто зазнає страждань. На жаль, неминуче збільшується і відчуття недовіри до благодійних організацій та фондів. Масово активізуються шахраї, котрі оголошують фіктивні збори. Через це люди остерігаються робити пожертви і дійсно дієвим та прозорим організаціям не вистачає ресурсу допомагати тим, хто цього потребує.

Асоціація Благодійників України у співпраці з Міжнародним благодійним фондом «Здоров’я українського народу» підписала меморандум з Департаментом кіберполіції Національної поліції України. 

Співпраця благодійників з кіберполіцією є кроком уперед у боротьбі з шахрайством у благодійності, адже надасть необхідні знання та інструкції про безпеку, допомагаючи зробити донати  більш обміркованими та відповідальними.

Протягом 14 років українська правоохоронна система Міністерства внутрішніх справ успішно працює над проблемами кіберзлочинності.

Інформаційна  кампанія #ШахрайГудбай – перший проєкт, до якого можуть  долучитися благодійники. Основна мета цієї кампанії – розповсюдження інформації про ризики шахрайства в мережі Інтернет.

Пілотний проєкт співпраці планується завершити протягом декількох місяців. У разі його ефективної реалізації, до нього долучаться інші члени Асоціації Благодійників України.

«Партнерство з кіберполіцією допоможе підвищити рівень обізнаності та захистити доброчесних українців від маніпуляцій та шахрайства у благодійності. Спільні зусилля сприятимуть чесному та результативному використанню благодійних внесків.

Взяти до прикладу наш фонд. По-перше, у нас є наглядова рада. По-друге, є експертна рада, якій ми звітуємо про внески і витрати. По-третє, згідно з законом кожний благодійний фонд має звітувати. По-четверте, ми як члени Асоціації благодійників взяли на себе додаткові зобов’язання робити ще й профільні звіти. Тобто збір і витрати грошей у нас контролюють чотири рівні. Відповідно, будь-який благодійник має повне право написати заявку й отримати дані. Всі звіти знаходяться на сайті фонду. Це прозора публічна інформація, яка доступна всім, кому це цікаво»,- зазначає Сергій Сошинський, президент фонду «Здоров’я українського народу».

Поради від очільника фонду Сергія Сошинського для всіх, хто донатить на лікування поранених:

Якщо якийсь благодійний фонд або група волонтерів збирають гроші на щось медичне, подивіться, будь ласка, які лікарі стоять за програмою або збором.

Чим більше лікарів у цій програмі (не іноземних, бо вони не розуміють, що в Україні відбувається, тим краще. Мають бути фахівці, які можуть дати відповідь, для чого і чому це збирають. Тобто має бути певний контроль з їхнього боку. Не Міністерства охорони здоров’я, а саме людей, які працюють в медицині. Якщо в ініціативі немає українських лікарів, у вас має виникнути питання: чому цей благодійний фонд збирає гроші й не запросив лікарів.

Наприклад, благодійний фонд збирає для лікування пораненого. При цьому на сайті жодної інформації про лікарів, які підтримують цю програму, про конкретні лікарні, де здійснюється допомога. Тоді питання: чи цей фонд дійсно збирає для медицини?

Зверніть ще увагу, чи є у фонду позначка Асоціації Благодійників України – переможця Національного конкурсу «Благодійна Україна» чи Національного рейтингу «Компас благодійності України». АБУ – потужна організація, яка контролює певні процеси, які пов’язані з благодійністю. Вони зробили рейтинг, який показує прозорість та публічність фондів. Такі рейтинги є за кордоном.

Коли там закликають: «Здай гроші на рятування котика, на лікування дівчинки без ноги, на самотню бабцю, яка вмирає», люди не біжать одразу здавати. Усі спочатку дивляться, наскільки ця організація надійна. Щоби пройти в цей рейтинг, Асоціації треба подати купу документів і пережити перевірку вздовж і поперек. У нашого фонду, до речі, п’ять зірок – це найвища оцінка.

І останнє. По значенню для суспільства воюючої країни після Збройних Сил і всіх силовиків йде медицина. Якщо ми не будемо лікувати поранених (а держава не в змозі це зробити з об’єктивних причин), хлопці не зможуть повертатися на фронт нас боронити.