9 жовтня у Києві відбувся вечір пам’яті Морґана Вільямса 18 Жовтня 2024 13:00

Морґан Вільямс – американський меценат, співзасновник та президент Американсько-української ділової ради (USUBC), колекціонер творів живопису по темі Голодомору. Народився він у 1939 році, розпочав свою роботу з Україною в 1992 році як старший радник проєкту розвитку харчової системи в Україні, працював з американськими агробізнесами, які інвестували в колишній Радянський Союз. З 1997 по 1999 рік він також був президентом приватної сільськогосподарської фінансової компанії в Києві Ukrainian Agricultural Development Company (UADC).

На початку 1990-х років, коли Морґан Вільямс опікувався питаннями сільського господарства в Україні – дізнався про Голодомор 1932—1933 років. А після знайомства з дослідником Голодомору Джеймсом Мейсом перейнявся цією трагічною сторінкою в історії України настільки, що почав колекціонувати твори живопису на тему Голодомору.  У 2021 році Морґан Вільямс отримав орден князя Ярослава Мудрого V ступеня від президента України. Також у 2018 році він отримав спеціальну відзнаку від Національного конкурсу «Благодійна Україна» за визначний внесок у збереженні національної спадщини та підтримку культурних проектів.

8 червня цього року всі отримали сумну звістку – у своєму будинку в Каліфорнії  у віці 84 пішов з життя президент USUBC, великий друг України, меценат Морґан Вільямс. 9 жовтня відбувся вечір в пам’ять про нього, де зібралися його колеги з бізнес-спільноти, представники українського уряду та Посольства США в Києві, дипломатичне співтовариство, артисти, журналісти, друзі та колеги мецената, аби вшанувати його пам’ять, згадати заслуги та розповісти теплі історії з життя.

Серед гостей були Президент України (2005-2010 рр.) Віктор Ющенко; Галина Янченко, народна депутатка, членкиня Національної ради з питань антикорупційної політики; Мері Елізабет Медден та Натан Зайферт, представники Посольства США в Києві;  Віра Баринова-Кулеба, українська живописиця, педагогиня, членкиня-кореспондентка Національної академії мистецтв України, яка малювала картини на тему Голодомору і кілька з них зберігаються у колекції мецената; представники Американсько-української ділової ради (USUBC) з чинною президенткою Іриною Паліашвілі та багато інших поважних гостей.

Важливою частиною вечора пам’яті стало підписання угоди про дарування Національному музею Голодомору-геноциду колекції Морґана Вільямса про Голодомор. Колекцію передали в дар музею його дружина Лінді, донька Деніз і сини Дарен, Джон і Еван. Підписали угоду чинна президентка Американсько-української ділової ради Ірина Паліашвілі та генеральна директорка Національного музею Голодомору-геноциду Леся Гасиджак. Леся Гасиджак у своїй промові після підписання угоди сказала:

«По-людськи дуже шкода, що колекцію доводиться приймати від спадкоємців, а не самого її фундатора, пана Моргана, який разом з нами мріяв про Великий музей та сильну Україну, і найголовніше: зрозумів засадниче значення пам’яті про Голодомор для становлення української нації раніше за нас».

Світла пам’ять американському патріоту України Морґану Вільямсу.